Vrei să-ți coși singură hainele? Sfaturi și inspirație pentru începători
În secolul 21, în care majoritatea dintre noi avem dulapurile pline cu haine cumpărate din magazine care vând produse în serie, există ceva deosebit, chiar magic, să-ți faci singură propriile haine. Suntem convinși că în această categorie se găsesc atât persoanele pasionate de croitorie, cât și acele persoane care vor să-și pună amprenta stilistică asupra pieselor vestimentare pe care le poartă.
Chiar dacă începutul poate părea uneori descurajant, curiozitatea și dorința ta trebuie să primeze. În plus, trebuie doar să înveți abilitățile de bază pentru a începe să-ți coși propriile haine, iar noi suntem aici pentru a te ajuta să începi și pentru a-ți împărtăși modele și secrete de croitorie. Pe Cusutsibrodat.ro vei găsi toate produsele de care ai nevoie pentru a începe să fii propria creatoare a hainelor tale.
De ce să-ți creezi și coși hainele singură
Când îți faci propriile haine, începi să privești fiecare îmbrăcăminte din garderoba ta cu alți ochi, cu entuziasm, cu admirație. În timp, începi să înțelegi care sunt procedeele potrivite pentru a ajunge la cele mai bune rezultate, ce ajustări trebuie să faci ca hainele create de tine să ți se potrivească perfect, ce cusături se potrivesc în funcție de material. Fiecare haină va avea povestea ei, va deveni de multe ori subiect de discuție cu prietenii.
Așa că dacă ești pasionată de creație și vrei să faci parte din comunitatea de tineri creatori de modă, atunci cu siguranță acesta este un pas foarte bun cu care să începi. Creându-ți propriile haine vei căpăta experiență, vei experimenta în cel mai autentic mod, vei testa ceea ce anterior nu erau decât schițe sau gânduri îndrăznețe. Unicitatea și personalizarea produselor sunt aspectele pe care multe persoane și le doresc în ultima vreme, alături de depășirea limitelor în vestimentație.
Cum și de unde începi să îți coși propriile haine?
Pe tiparedecroitorie.ro vei găsi modele de cusut dedicate atât începătorilor, cât și persoanelor cu experiență în confecții. Dar, dacă întâmpini probleme în proiectele tale de cusut, intră în comunitatea noastră CusutsiBrodat de pe Facebook unde vei afla o mulțime de lucruri noi și sfaturi utile din domeniu, în plus vei putea lua legătură cu alte persoane pasionate ca și tine de croitorie.
Unelte de croitorie necesare pentru începători
Chiar dacă am mai scris și cu alte ocazii despre uneltele și accesoriile de croitorie de care ai nevoie pentru a începe să coși la mașină, reluăm aici instrumentele de care ai nevoie, în cazul în care ești prima dată pe blogul nostru. Dacă vrei să citești mai multe despre alegerea primei mașini de cusut poți citi acest articol despre Cum aleg prima mașină de cusut? Ghidul începătorului în croitorie.
Așadar, punctual, instrumentele de care ai nevoie pentru a-ți crea singură hainele sunt:
- Masina de cusut
- Ață de cusut la mașină
- Bolduri
- Metru de croitorie
- Foarfece, pentru țesătură
- Cretă de croitorie
În privința alegerii primei mașini de cusut, recomandarea noastră este ca pentru început să alegi un model simplu, ușor de folosit și la un preț accesibil, pe care să înveți să o stăpânești foarte bine, să cunoști ce face fiecare buton. Mașina de cusut Dorina de la Gritzner dispune de exemplu de:
- 23 de cusături utilitare și decorative;
- 4 tipuri automate pentru butoniere;
- ajustarea lungimii și lățimii cusăturii precum și tensiunea aței;
- conține accesorii suplimentare incluse: piciorușe interschimbabile (fermoar, picioruș nasturi, picioruș butonieră etc).
Piese vestimentare pentru începători: citirea unui tipar de croitorie
Tiparele de croitorie pot părea descurajante de privit pentru începători, dar majoritatea vin cu explicații la fiecare pas. Ia-ți o cafea, relaxează-te și citește liniștită pas cu pas înainte să începi să croiești și să coși. Modelele includ foi informative utile, în special tiparele de croitorie destinate începătorilor.
Aspectele pe care trebuie să le înțelegi dintr-un tipar de croitorie sunt:
- Liniile de tăiere;
- Diagrame;
- Linia punctată;
- Linie plină;
- Crestături;
- Lungirea sau scurtarea liniei;
- Puncte;
- Butonieră;
- Șosete și pliuri
- Abrevierile specifice tiparelor de croitorie.
Cum alegi un tipar de croitorie pentru haine
Începe cu modele simple! Este cel mai bun sfat când ești începător. Nu încerca nimic prea complicat care te va frustra și te va bloca în procesul de creație. Cărțile de croitorie și revistele de cusut sunt o resursă uimitoare de sfaturi și modele pentru începători. De asemenea, aici pe blogul CusutsiBrodat îți vom pune la dispoziție o mulțime de sfaturi utile pentru cusut și inspirație pentru proiectele tale.
Primul lucru pe care trebuie să-l faci când alegi un tipar de croitorie este să selectezi nivelul, orientându-te după cuvintele „Începător” sau „Ușor” atunci când navighezi prin mai multe modele. Tiparul ales îți va recomanda ce țesături trebuie să folosești și cât de mult material ai nevoie. Cele mai simple modele de haine pe care le poți face sunt fustele drepte, rochia cocon sau kimonourile.
Înainte de a tăia orice țesătură scumpă, testează pe un material ieftin și asigură-te că tai dimensiunea corectă a modelului. Va merita timpul și efortul, în plus vei putea coase cu încredere atunci când începi pe materialul dorit.
Cusutul este un hobby fantastic și îți oferă posibilitatea să-ți creezi propriile haine ceea ce poate fi extrem de satisfăcător să porți articole create de mâinile tale. Confecționarea unor piese vestimentare îți permite crearea unui stil unic și personal, cu haine care ți se potrivesc la fix. În plus, este atât de plăcut atunci când un prieten te întreabă „De unde ți-ai luat rochia?” iar tu poți spune cu mândrie „Eu am făcut-o!”.
Lasă un răspuns