Micile detalii fac diferența, despre retușuri de croitorie făcute acasă
Meseria de croitor nu este deloc una ușoară, deoarece solicită enorm vederea, în plus necesită răbdare și atenție la detalii. Pentru a practica această meserie ei nevoie de cursuri de specialitate pentru a învăța să măsori și să coși corect pentru a crea o piesă vestimentară care să se potrivească trăsăturilor unei persoane. Uneori însă, nu e nevoie de crearea unui articol de la zero, ci de modificarea unor mici „defecte”. Toată lumea are nevoie, la un moment dat, de retușuri de croitorie, fie că vorbim de scurtarea unei perechi de pantaloni prea lungi sau de strâmtarea unei fuste prea largi.
Dacă ți-ai propus să faci singură diverse retușuri de croitorie pentru articole de îmbrăcăminte sau poate la anumite decorațiuni textile pentru casă, în primul rând vrem să-ți spunem materialele de care ai nevoie pentru a trece la treabă:
- mașină de cusut
- foarfecă
- cretă
- ata de cusut
- metru de croiorie
- bolduri
Așadar, vrem să-ți spunem cum se fac cele mai solicitate cereri de retușuri de croitorie
Cum se scurtează pantalonii de costum
Suntem convinși că ți s-a întâmplat și ție să îți cumperi o pereche de pantaloni eleganți, care îți vin foarte bine, dar care sunt mai lungi decât lungimea potrivită corpului tău. Primul pas în procesul de retușare a pantalonilor este probarea lor, neapărat cu încălțăminte în picioare, de preferat cu pantofii cu care știi că-i vei purta. Cea mai potrivită lungime este considerată jumătatea tocului. Îndoaie marginea în exterior și fixează cu bolduri. După ce ai fixat cu ace în partea din față și din spate, trasează cu creta. Taie materialul în plus și fă tiv la margine.
Ulterior, îndoaie pantalonii pe dos, pune-i sub acul mașinii cu fața în sus, aplică rejansa cu marginea mai groasă pe linia tivului. De preferat, ar fi bine ca rejansa să fie călcată cu fierul înainte pentru a te asigura că nu va încreți ulterior materialul pantalonilor. Odată ce ai terminat prima cusătură, rotește pantalonii la 90° și coase a doua cusătură pe cerc. Pliază rezerva de pantaloni în interior, fixează rejansa în așa fel încât să se vadă în exterior marginea mai groasă, aproximativ 2 mm și calcă marginea cu un fier de călcat, de preferat cu o batistă de bumbac deasupra. Marginea tivului rămas se coase prin punct ascuns.
Cum se strâmtează o rochie prea largă
Poate că ai slăbit mai mult decât te-ai așteptat sau poate că ți-ai achiziționat online o rochie clepsidră care îți vine în zona bustului dar în talie îți este largă, ideea este că orice femeie se poate trezi în situația în care, din diverse motive, are nevoie sa își strâmteze o rochie prea largă. Bineînțeles că nu e un retuș de croitorie ușor de făcut și depinde foarte mult de mai multe aspecte precum: modelul rochie, materialul, dacă are detalii suplimentare în zona taliei etc.
Pornind de la exemplul cel mai simplu, pe care îl poți realiza singură acasă dacă dispui de o mașină de cusut, îți vom explica cum să ajustezi modelul rochiei clepsidră prea largi ca să-ți vină bine în talie. Modificarea tiparului pe linia taliei este o ajustare ușoară, dar necesită atenție și o măsurare corectă. Deci, primul lucru pe care va trebui să-l faci este să-ți măsori talia și să vezi cu câți centimetri este mai mică față de talia rochiei.
Linia taliei nu este vizibilă pe tipar, deci va trebui să o identifici și să o desenezi. Pentru acest pas ar trebui să te folosești de piesele de hârtie ale tiparului de croitorie care corespunde mărimii tale. Caută în tabelele de mărimi valoarea pentru măsura taliei. Măsoară circumferința taliei și compar-o cu cea din mărimea tiparului. Pe tipar sunt două puncte speciale, unul pe linia de centru a spatelui, celălalt pe centru feței. Dacă vei uni cele două puncte cu o linie care traversează toate piesele mai mari, va rezulta linia taliei. După aceea, vei calcula surplusul care trebuie îndepărtat printr-un calcul simplu: Surplus = Circumferința taliei tale – Circumferința taliei de la tipar.
În mod corect tiparul se modifică pe toate liniile constructiv decorative (dacă modelul de rochie are), nu doar pe cusătură laterală, dar dacă vorbim de o strâmtare minoră a rochiei atunci este suficient să strâmtezi 2-3 cm din fiecare latură.
De asemenea, dacă rochia are fermoar lateral, corect ar fi ca acesta să fie scos, dar dacă ești începătoare în croitorie, iar modelul de rochie are pense, pentru a nu te complica poți să nu coși în laterale ci doar să adâncești pensele.
Există o mulțime de moduri de a-ți reînvia practic garderoba, apelând la retușuri de croitorie, prin modificarea hainelor vechi sau care nu îți mai vin ca odinioară. Există o mulțime de idei ingenioase chiar de a transforma acele haine din garderobă cărora nu le mai dădeai nicio șansă. Pe de altă parte, noi credem că această perspectivă de a reutiliza hainele este un mod responsabil de a-ți arăta grija față de natură și de ce nu este chiar o ocazie de a economisi.
E de ajuns să-ți lași imaginația să-și pună rotițele în aplicare și garantăm că vei găsi moduri de a restiliza anumite piese vestimentare. Tot ce ai nevoie pentru a face acest lucru este o mașină de cusut. Dacă te-ai decis să faci o astfel de alegere pe CusutsiBrodat.ro te ajutăm cu modele care să corespundă cerințelor și bugetului tău.
Lasă un răspuns