Cusătura ascunsă: Ce înseamnă și cum te ajută în croitorie

Cusătura ascunsă: Ce înseamnă și cum te ajută în croitorie

Cusătura ascunsă cunoscută sub mai multe denumiri – cusătură de garnisire, cusătură invizibilă, cusătura oarbă – este așa cum îi spune și numele, foarte puțin vizibilă, fiind o modalitate de coasere în cazul în care cusăturile trebuie să fie imperceptibile. 

Este utilă la coaserea căptușelilor, la îmbinarea a două margini de material îndoite (tivuri, la coaserea pernelor și a jucăriilor de pluș) sau la repararea unei cusături deteriorate, care nu este ușor accesibilă de la interior. Cusătura ascunsă poate fi realizată manual, cât și la mașina de cusut.

Cusătura ascunsă realizată manual

Pentru realizarea unei cusături ascunse manuale ai nevoie bineînțeles de ață, ac de cusut manual și țesătura respectivă. Înainte de a începe, este util să calci sau să apeși manual țesătura acolo unde dorești să fie cusătura. Acest lucru nu este necesar, dar cutele oferă un ghid, astfel încât să poți coase în linie dreaptă. Alternativ, ai putea folosi un marker.

 

  • Introdu ața în ac și fă un nod. Poți folosi ața cu un singur fir sau fir dublu, dar cel mai bine este ca să fie firul dublu pentru mai multă rezistență.
  • Alege întotdeauna o culoare a firului care este cât mai aproape posibil de culoarea țesăturii. Nu utiliza o culoare contrastantă, mai ales pentru că vrei ca firul să se amestece în țesătură. 
  • Cusătura ascunsă se realizează cu piesa de cusut întoarsă pe față (la fel cum o vei folosi).
  • Vei începe de unde s-a terminat cusătura mașinii sau de unde ruptura nu mai este vizibilă. Se coase de la dreapta spre stânga.
  • Introdu acul din interiorul deschiderii, chiar în partea dreaptă a găurii și ghidează-l în sus. În acest fel vei ascunde nodul în cusătură.
  • Începe cusătura luând o cusătură mică (cca 3 mm) pe o parte a țesăturii paralelă cu marginea, fără a trece acul spre exterior.
  • Ia o altă cusătură pe cealaltă parte a țesăturii, paralelă cu marginea.
  • Continuă cusătura pe laturile alternative ale deschiderii până când ajungi la celălalt capăt al găurii. Trucul pentru această cusătură invizibilă este ca atunci când te duci dintr-o parte în alta, să te duci direct peste, astfel încât firul să fie perpendicular pe falduri.
  • Introdu acul sub ultima cusătură și trage firul strâns prin bucla firului pe care ai creat-o. Acest lucru va asigura cusăturile.
  • Trage strâns și taie capătul firului aproape de țesătură. Acesta va fi îngropat în țesătură și nu ar trebui să mai fie vizibil. 

Atenție! Când tragi cusăturile împreună pentru a închide gaura, fă-o încet și nu trage prea tare. Doar suficient pentru a aduce cele două părți ale țesăturii împreună. Dacă tragi prea tare de fir riști ca țesătura să se încrețească, ceea ce nu ar fi de dorit.

Cel mai bine vei înțelege ce înseamnă cusătura ascunsă, dacă în proiectul tău de cusut ai nevoie de coaserea unei căptușeli. În acest caz, pentru a fixa căptușeala cu cusătură ascunsă, se înfige acul în marginea îndoită a căptușelii, se scoate, apoi se înfinge acul exact deasupra acestui loc fără a străpunge fața materialului și apoi se scoate acul. Înfige din nou în marginea îndoită a căptușelii, exact dedesubt.

Mai mult, după ce ai aflat ce înseamnă cusătura ascunsă, nu vei mai avea niciodată probleme în cazul strâmtării sau scurtării unei perechi de blugi, mai ales dacă vrei să păstrezi cusătura originală. În acest caz în care ai de cusut împreună două margini îndoite, acul se introduce alternativ într-o margine îndoită și pe urmă în cealaltă. Atenție, ața trebuie să fie rezistentă pentru că materialul este dublat. La sfârși vei putea netezi cusăturile cu fierul de călcat.

Cusătura ascunsă cu mașina de cusut

Cusătura ascunsă se utilizează la mașina de cusut în special pentru tivuri. Este o modalitate fantastică și rapidă de a finaliza un tiv pentru terminația fustelor, pantalonilor, rochiilor, perdelelor, draperiilor.

Pentru a realiza o cusătură ascunsă cu mașina de cusut vei avea nevoie de un picioruș special pentru tiv orb. Astăzi, chiar și mașinile de cusut de bază au această cusătură preprogramată în mașină. Poți face cusătura și fără piciorușul special folosind un picioruș presor pentru cusături în zig-zag, dar va trebui mai multă atenție la coasere. Pentru cusătura în zig-zag, va trebui să reglezi lungimea și lățimea cusăturii. La tivurile materialelor elastice, (de exemplu tricot, jerseu) se folosește cusătura oarbă elastică.

  • Se fixează piciorușul presor pentru cusătura de tiv invizibil și se selectează programul cu cusătura invizibilă pentru tiv. Ca la orice cusătură invizibilă vei folosi o ață în aceeași nuanță cu materialul pe care urmează să-l coși.
  • Pentru început se îndoaie tivul la lățimea dorită și se calcă. Apoi repliați tivul contra feței materialului, astfel ca marginea superioară a tivului să depășească cu cca. 5 mm fața țesăturii.
  • Se așază a doua parte îndoită mai scurtă, în partea stângă a lamelei elastice.
  • Se reglează poziția acului până când acul prinde ușor pliul tivului. Se pornește cusătura și se observă cum în partea dreaptă cusătura merge drept, iar în stânga prinde din când în când materialul îndoit.
  • Pe partea cealaltă a materialului se vor vedea punctele care se văd pe fața materialului. Acestea pot fi setate să se vadă cât mai puțin prin modificarea lățimii cusăturii.
  • Dupa ce ai terminat depliază materialul și presează-l.

În concluzie, indiferent cum o realizezi, manual sau la mașină, cusătura ascunsă este o procedură ușor de executat și o modalitate excelentă de a-ți ascunde cusăturile mai ales atunci când coși pe exteriorul unui articol.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *