TOP 7 reguli pentru a coase materialele cu dungi la mașina de cusut

TOP 7 reguli pentru a coase materialele cu dungi la mașina de cusut

Rochiile, cămășile, pantalonii și topurile în dungi sunt atât de versatile, de aceea le vedem an de an în colecțiile de modă. Materialele cu dungi sunt nelipsite din garderoba oricui preferă stilul modern, dar și din decorațiunile pentru casă și amenajările contemporane, precum pernuțele decorative, draperiile, fețele de mese sau lenjeriile de pat. 

Dacă și ție îți place să porți dungi și să îți faci propriile haine, sau să creezi decorațiuni pentru casă din materiale cu dungi, poți folosi în proiectele tale de croitorie o mulțime de posibilități, de la dungile subțiri, orizontale sau verticale, uniforme sau inegale, imprimate sau țesute. 

Pentru un proiect reușit, condiția principală este ca dungile să se potrivească. Nimic mai dezamăgitor ca un articol cu dungile nepotrivite și nimic mai plăcut decât sentimentul de realizare atunci când ai reușit să le potrivești perfect.

În croitorie, cu talent, răbdare și atenție, poți coase orice tip de material, inclusiv cel cu dungi. Există, ca de obicei, câteva reguli și sfaturi care trebuie urmate pentru a câștiga provocarea, iatră așadar de ce e bine să ții cont dacă vrei să coși materiale cu dungi la mașina de cusut:

  • Modelul potrivit

Este important atunci când coși materiale cu dungi să alegi un model care se potrivește cu silueta și stilul dorit. Un model care este prea pretențios și are prea multe piese diferite face dificilă utilizarea dungilor pentru un începător în croitorie sau care nu folosește frecvent mașina de cusut

Alege un material cu model cât mai simplu, de preferat cu dungi mari și groase poziționate vertical, mai ales dacă coși materiale cu dungi pentru prima dată. 

  • Pregătirea țesăturii

Pentru a evita surprizele neplăcute, aceste materiale cu dungi trebuie prespălate. Astfel te vei asigura că articolul de îmbrăcăminte nu se va micșora diferențiat după ce ai cusut dungile și vor apărea distorsiuni. De asemenea, vei preveni prin prespălare eventualitatea apariției unor pete, în cazul în care vorbim de un material în dungi închise pe fundal alb. 

  • Plasarea modelului 

Atunci când alegi un tipar de croitorie pentru materiale cu dungi, ia în considerare modul în care arată dungile în designul final. Căută tipare care oferă instrucțiuni de tăiere precise și clare pentru țesături dungate. 

Când așezi țesătura pe masa de tăiat, pliaz-o în jumătate și fixează dungile împreună pentru a le potrivi înainte de a fixa modelul. Reține că este posibil ca materialul cumpărat să fii fost tăiat strâmb în magazin, deci verifică cu atenție marginile.

Când lucrezi cu materiale cu dungi sau imprimeuri, ține cont ca spațiul de lucru să fie suficient de spațios, astfel încât materialul să fie perfect întins. 

  • Potrivirea modelelor

Pentru a verifica dacă dungile sunt simetrice și regulate sau asimetrice și neregulate, pliază un colț de material și dacă dungile se potrivesc peste pliul diagonal sunt uniforme. 

Este important deoarece chiar și dungile pot fi tăiate în ambele direcții, dar dungile inegale trebuie tăiate într-o singură direcție, cu toate piesele de model orientate în același mod.

De asemenea, trebuie să verifici în ce direcție merg dungile. Este o dungă longitudinală, care urmează direcția marginii / liniei de granulație de-a lungul lungimii pânzei? Sau este o dungă orizontală care trece peste țesătură? Din nou, acestea vor face o diferență în modul în care îți stabilești modelul. Trebuie să te asiguri că modelul tău este tăiat cu dungile care rulează în direcția corectă și este pe granulație. La fel, asigură-te că păstrezi linia de granulație paralelă cu marginea.

  • Așezarea și tăierea

Cel mai important lucru de reținut înainte de a coase materiale cu dungi este că trebuie tăiate cu multă precizie. Trebuie să ai o grijă deosebită atunci când tai țesătura pentru a te asigura că dungile sunt aliniate corect. Toate dungile trebuie potrivite înainte de tăiere. 

Taie țesătura în dungi cu un cutter rotativ sau cu o foarfecă ascuțită. Ai grijă să nu muți țesătura și asigură-te că tai exact atunci liniile sunt drepte. Poți folosi o planșă de croit gradată care îți indică exact unghiurile și dacă linii sunt perfect verticale.

Un truc de croitorie este să începi cu o piesă de bază (cum ar fi partea din față) și să aliniezi fiecare piesă de model în fucnție de aceasta. Cele mai ușoare puncte de aliniat sunt tivul sau partea superioară (punctul axilar) al cusăturii laterale.

  • Tehnici de cusătură 

Când coși la mașina de cusut cusături pe materiale cu dungi, utilizează un picioruș de mers pentru a preveni deplasarea straturilor de material în timp ce coși. Rulează paralel cu liniile de dungi pentru a menține potrivirea dungilor. 

Pentru a coase drept și uniform de-a lungul dungilor utilizează un picioruș presor de teflon pentru a preveni deplasarea straturilor de țesături în timp ce coși. 

  • Potrivirea cusăturilor

Zonele cheie și cele mai vizibile pe care dorești să le potrivești atunci când coși dungi sunt cusăturile din spate sau din față, cusături laterale și tivul. Cusăturile laterale sunt una dintre opțiunile cheie de potrivire atunci când coși materiale cu dungi, așa că verifică marcaje care te vor ajuta să aliniezi corect materialul. O altă modalitate ușoară de a asorta dungile este să începi potrivirea de la tiv.

Chiar dacă nu sunt cel mai ușor de cusut și necesită mai multă atenție, materialele cu dungi sunt extrem de folosite în croitorie. Începe cu tipare simple și învață să aliniezi corect dungile cu piese mici și setează o viteză de coasere mică la mașina de cusut pentru a obține cusături drepte și frumoase. 

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *