Croitorie pentru începători: Cum să-ți faci o eșarfă
Spre deosebire de alte accesorii, eșarfele pot fi purtate într-o mulțime de moduri. Aduc eleganță unei ținute office, un aer chic unei ținute casual sau pot fi transformate într-un turban care îți protează părul într-o zi toridă de vară. Pe cât de versatile și ușor de purtat sunt, pe atât de ușor sunt de confecționat.
Cusutul unei eșarfe este un proiect ușor pe care îl poți încerca chiar dacă ești începător în croitorie. Poți folosi orice țesătură dorești pentru a crea o eșarfă unică. Poți face o eșarfă infinită, adică o eșarfă circulară, o eșarfă dreptunghiulară folosind o țesătură ușoară sau o eșarfă cu două fețe. Pentru toate aceste proiecte este necesară o mașină de cusut.
Iată așadar modul prin care poți transforma o bucată de material într-o eșarfă deosebită, care cu siguranță merită un loc în garderoba ta.
De cât material ai nevoie pentru o eșarfă?
Cantitatea de material depinde de modelul de eșarfă pe care vrei să-l faci și bineînțeles de tipul de țesătură. Există materiale care se întind și sunt elastice, cum sunt tricotul sau bumbacul moale, însă există și materiale rigide, care nu au niciun pic de elasticitate. Din toate poți realiza o eșarfă, modelul dorit însă va dicta lungimea și lățimea necesare.
Poți reutiliza materiale, de exemplu poți face o eșarfă din mătase dintr-o rochie care nu îți mai vine bine, o eșarfă circulară dintr-un tricou de bumbac sau o eșarfă tricotată dintr-un pulover.
Eșarfa infinită sau circulară arată mai bine dacă poate fi înfășurată de mai multe ori în jurul gâtului, așadar ai nevoie de o cantitate mai mare de material. În funcție de modelul și materialul ales, alege tipul de cusătură potrivit, atât pentru evitarea destrămării tivului, cât și pentru a avea un aspect vizual deosebit.
Modele de eșarfe pe care le poți face la mașina de cusut
Eșarfa, este unul dintre cele mai ușoare proiecte de croitorie, cu care poți începe dacă nu ai mai cusut până acum la mașina de cusut, însă îți dorești să începi. Pregătește materialul, un metru de croitorie, ața potrivită și haide la treabă:
- Eșarfa simplă, dreptunghiulară
Este cel mai simplu model, nu ai nevoie decât de materialul care îți place, de preferat cu o lungime cât mai mare. Tot ce trebuie să faci este să măsori corect și ulterior să coși tivul la mașină. Lungimea și lățimea eșarfei depinde de preferințele tale, în general o eșarfă dreptunghiulară are o lungime de aproximativ 1,5 m și o lățime de 50 cm.
Dacă ai o mașină de cusut cu mai multe tipuri de cusături decorative, pentru coaserea tivului o opțiune interesantă ar fi să alegi un model cât mai stilizat, de exemplu o cusătură tip frunze. Dacă materialul este simplu și are o nuanță uni, la fel de bine îi poți aduce o notă unică dacă îi atașezi mărgele, paiete sau ciucuri. O variantă decorativă foarte frumoasă este restilizarea materialului, cosând o bordură de dantelă.
- Eșarfa circulară
Sunt comode, ușor de purtat pentru că nu se desfac de la gât și foarte simplu de realizat. Se pot face din diverse materiale, însă cele mai confortabile sunt cele din tricot sau bumbac moale. Pentru o eșarfă circulară ai nevoie de 1.5 m de țesătură. Dacă materialul ales are o singură față, se îndoaie țesătura pe jumătate pe lungime, cu fețele imprimate orientate una față de alta. Se coase pe toată lungimea, astfel încât rezultatul final să fie similar cu un tub sau o mânecă. Trage unul dintre capete prin tubul creat până când capetele se potrivesc. Vei coase cele două capete, astfel încât acestea să creeze un cerc, lăsând o porțiune necusută, pentru a putea introduce mâna și întoarce materialul pe față, cu partea imprimată în exterior.
Indiferent că țesătura se destramă ușor sau nu, nu uita să surfilezi marginea materialului sau să alegi o cusătură în zig zag, chiar dacă acea cusătură nu se vede și rămâne în interiorul eșarfei.
Mica deschizătură prin care ai întors eșarfa circulară pe față va fi cusută manual, folosind cusătura de tip invizibil folosită adesea pentru finalizarea pernelor decorative și jucăriilor.
- Eșarfa cu două fețe
Ți-ai scurtat două rochii din mătase sau vâscoză și ai rămas cu două bucăți de material de dimensiuni aproape egale? Așază-le una peste cealaltă și taie-le astfel încât să obții două bucăți de dimensiuni egale. Ai grijă ca materialele folosite să se potrivească (dacă alegi două materiale diferite), dar și să sa se asorteze între ele printurile și culorile.
Cel mai ușor pentru a face o eșarfă cu două fețe, este să alegi o față într-un nuanță uni și cealaltă cu imprimeu. Cele două bucăți de material se vor coase similar cu eșarfa circulară, ca pe un tub, însă depinde de forma dorită. Modelul eșarfei cu două fețe poate fi circular, pătrat, dreptunghiular sau triungi. Vei coase cele două bucăți, vei lăsa o deschizătură prin care să întorci eșarfa pe față și ulterior vei face o cusătura invizibilă pentru a închide. Dacă eșarfa cu două fețe este circulară sau suficient de lungă cât să poate fi răsucită, se va crea un joc frumos de contraste între partea uni și partea cu imprimeu.
Dacă ai anumite articole de îmbrăcăminte la care nu vrei să renunți datorită materialului de calitate, încearcă să le găsești o altă întrebuințare. Aproape din orice material poți coase o eșarfă. Dintr-un pulover de tricot îți poți face o eșarfă circulară de toamnă, dintr-un voal delicat va ieși o minunată eșarfă de primăvară, dintr-un hanorac de polar îți vei face o eșarfă de iarnă, iar dintr-un tricou de bumbac vei realiza o eșarfă colorată perfectă pentru geaca de jeans. Poți fi oricât de creativă îți dorești, astfel încât îți poți accesoriza eșarfa în cele mai ingenioase moduri, folosind orice tip de element decorativ: broderie, nasturi, capse, mărgele, blană, dantelă, pene etc.
O mașină de cusut îți va fi de mare ajutor în realizarea eșarfelor dorite, pentru a realiza cusături durabile, pentru a evita destrămarea materialului, dar și pentru a face cusături decorative deosebite.
Lasă un răspuns