Cum alegi cea mai bună mașină de surfilat – Ghid practic
Alături de mașina ta de cusut, mașinile de surfilat sunt necesare în atelierul de croitorie pentru a-ți asigura calitatea dorită și o finisare profesională a marginilor materialului. Deși există preconcepția că mașina de surfilat lucrează la fel ca o mașină de cusut, în realitate cele două de fapt se completează.
Cu aceste mașini de surfilat, poți realiza cusătura de tiv ascuns, inserția elasticului sau a bentiței și diferite efecte decorative de cusătură. Pe scurt, rolul principal al unei mașini de surfilat este să ofere mai multă rezistență articolelor, îmbunătățindu-le acestora și aspectul în același timp.
De ce să folosești mașina de surfilat?
Funcția principală a unei mașini de surfilat (triplock) este de a întări marginea oricărui tip de țesătură pentru ca aceasta să nu se mai destrame, cusăturile de margine astfel obținute fiind mai rare decât cele efectuate de o mașină de cusut convențională.
În plus, majoritatea mașinilor de surfilat mai au următoarele funcții: executarea surfilării cu 1 sau 2 ace și 3 sau 4 fire, tăierea marginii de material (surplus), reglarea pasului și a lățimii cusăturii. Mai mult, surfilatul se folosește și pentru suturi de acoperire, obținute prin opțiunea uberdeck (cusături de tip lanț, de acoperire).
O mașină de surfilat are punctele sale forte și poate crea rapid margini durabile și finisate profesional, dar nu este o mașină de sine stătătoare, așa că nu poate înlocui o mașină de cusut standard pentru majoritatea proiectelor. Chiar dacă te hotărăști să-ți achiziționezi o mașină de surfilat vei avea în continuare nevoie de mașina ta de cusut pentru a face butoniere, fermoare, fețe și cusăturile clasice.
Criterii de alegere a unei mașinii de surfilat
Pe piață se găsesc fie mașini de cusut care includ și funcție de surfilat, fie mașini specializate numai pe acest principal procedeu. Alegerea este destul de complicată pentru cei începători, cel mai bine este să ții cont de anumite criterii legate de costuri, performanțe, funcționalitate.
- Gradul de utilizare
Unul din criteriile simple de alegerea a unei mașini de surfilat este în funcție de cât de mult va fi folosită. Din acest punct de vedere sunt următoarele posibilități: mașina de cusut și surfilat, mașină semi-profesională (unde se încadrează și varianta combinată, de surfilare și acoperire) sau mașina de surfilat industrială.
Pentru amatori și începători unde necesitățile de surfilare sunt limitate iar cerințele de tivire și cusăturile pe margini simple sunt minime, sunt recomandate modelele 2 în 1. Totuși, și în acest caz, este bine ca mașina chiar dacă e de hobby, să aibă funcția overlock/triplock/uberdeck.
Pentru o firmă mică, un atelier de confecții, o mașină de surfilat reprezintă o variantă acoperitoare. Un astfel de model are mai multe opțiuni de lucru în funcție de fiecare tip de ață sau material, plus că oferă reglajul electronic al tensiunii din fire sau cel puțin o opțiune de ajustare manuală.
Dacă este vorba de firme mari de confecții, mașinile de surfilat industriale trebuie să facă fată unui volumul extins de lucru și să prelucreze cantitati de material în cel mai scurt timp. Acestea vor asigura atât funcții de surfilat, cât și de acoperire, iar ritmul de coasere va fi unul accelerat.
- Viteza de coasere
Viteza de coasere a unei mașini de surfilat se referă la împunsături pe minut și ajută la determinarea timpului de finalizare a operațiunii. Dacă este vorba de începători sau studenți în domenii de design vestimentar, sunt recomandate modelele cu maxim 800 – 900 împunsături pe minut; pentru profesioniști, modelele cu 1000 – 1200 de împunsături / minut sunt foarte utile; iar dacă este vorba de piese pentru sarcini complexe, industriale, sunt utilizate mașini de surfilat cu peste 1300 de împunsături pe minut.
- Tipurile de cusături realizate
Cele mai importante cusături de surfilare cunoscute dau și denumirile mașinilor și sunt: triplock (overlock), uberdeck. Dacă mașina pe care te pregătești să o cumperi le efectuează pe acestea trei, atunci alegerea ta este mai mult decât bună. Overlock-ul este varianta clasică de surfilare pentru orice material. Cusătura va avea un aspect rar, însă va împiedica eficient destrămarea țesăturilor, prin faptul că firele (cel puțin 3) se întretaie în multiple poziții pe marginea materialului, formând niste noduri lejere.
O variantă des folosită pentru materialele supraelastice este triplock-ul elastic sau lănțișor, în care mașina utilizează fir special, de asemenea elastic, pentru a nu încreți în mod inestetic și nefuncțional marginile țesăturii.
Cusătura uberdeck este specifică tivitului, fiind cunoscută și drept cusătura de acoperire, folosind în același timp mai multe ace (în jur de 2 sau 3) și un număr ridicat de fire de ață (de regulă, până la 4). Aparent această funcție este similară cu celelalte, însă o piesă uberdeck de calitate va include și un sistem de secționare a materialului la îmbinări, în acest mod marginea țesăturii aliniindu-se perfect cu traseul cusăturii.
- Numărul de programe
Numărul de programe al unei mașini de surfilat nu reflectă neaparat numărul de tipuri de cusături pe care îl poate realiza mașina. De cele mai multe ori, prin combinarea unor programe standard se obțin mai multe feluri de margini.
Pentru începători în croitorie, sunt suficiente 3 – 5 programe de surfilare; pentru utilizare semi-profesională și profesională, 10 – 15 sunt mai mult decât utile; iar la funcționarea în regim industrial, numărul programelor poate trece uneori de 15.
- Funcții
Funcțiile fiecărui model sunt prescrise în instrucțiuni, fiecare model fiind echipat cu diferite piese de schimb și accesorii. Cele mai utile funcții pe care le poate avea o mașină de surfilat sunt: executarea de cusături cu mai multe fire și mai multe ace, iluminarea suprafeței de lucru, platformă de coasere extensibilă, control electronic sau manual al tensionării firelor, tăietor pentru surplusul de material, cu dimensiuni reglabile, picioruș de stabilizare cu presiune selectabilă diferit, funcție de avertizare la infilarea corectă / incorectă, reglajul lățimii și lungimii pasului de surfilare, viteză de coasere ajustabilă.
Pentru versiunile industriale există și un set de funcții suplimentare: înfilare automată, ecran cu afișaj electronic, panou de control digital, funcție de memorie pentru diverși parametri de lucru utilizați.
Indiferent de amploarea afacerii tale pentru a obține cele mai bune rezultate în materie de croitorie, este bine să folosești o mașină de surfilat dedicată protejării țesăturilor. Echipa BroRom este gata mereu să-ți ofere toate informațiile necesare și sfaturi pertinente, pentru alegerea corectă a produselor.
Lasă un răspuns