Cum coși corect un fermoar: Sfaturi utile pentru începători în croitorie
Schimbarea unui fermoar este una dintre cele mai solicitate retușuri în croitorie. Bineînțeles că până la schimbarea unui fermoar stricat, primul pas este pentru începători în croitorie este montarea unui fermoar la articolele de îmbrăcăminte sau textile pentru casă.
Un fermoar este un accesoriu foarte util care ajută la închiderea și legarea a două laturi ale unei bucăți deschise de țesătură. Fermoarele, ca ca sistem de închidere, se găsesc adesea pe pantaloni, buzunare, jachete, poșete, genți și alte forme de îmbrăcăminte, cât și accesorii sau decorațiuni pentru casă precum pernuțele sau cearșafurile pentru pilotă.
Având în vedere utilitatea sa foarte mare, se poate spune că fermoarul a fost una dintre cele mai mari invenții făcute vreodată. Coaserea unui fermoar este o abilitate de cusut de bază, care îți permite să adăugi o închidere sigură pentru multe articole de îmbrăcăminte sau accesorii. De aceea, printre alte multe lucruri elementare ar fi bine de știut și cum coși un fermoar.
Componentele unui fermoar
Pentru a învăța cum coși un fermoar, ar trebui să știi care sunt componentele esențiale ale fermoarelor, acestea fiind aceleași indiferent de stilurile, materialele și lungimile acestora.
- Slider (glisor) – Aceasta este partea din fermoar pe care o țineți și glisați în sus și în jos pentru a închide și a deschide fermoarul. Acest glisor mic, dreptunghiular este de obicei realizat din plastic sau metal.
- Oprirea de jos – Oprirea cu fermoar de jos este partea de jos a unui fermoar, când tragi glisorul până jos, se termină la oprirea de jos.
- Oprirea de sus – Opririle de sus sunt cele două dispozitive care se aplică în partea de sus a fermoarului pentru a opri glisorul să iasă din lanț. Când un fermoar se apropie de închidere, opririle de sus vor merge împreună, strângându-se pentru a fixa cele două laturi ale țesăturii împreună.
- Dinții – Dinții cunoscuți și sub numele de lanțul fermoarului, sunt bucățile de metal sau plastic care stau pe fiecare parte a fermoarului și se potrivesc în canelurile celuilalt pentru fixare atunci când glisorul este tras spre stația de sus pentru închidere.
- Banda – Banda cu fermoar este materialul de pe fiecare parte a fermoarului și rulează alături de dinții cu fermoar.
Tipuri de fermoare
Există câteva tipuri de bază de fermoare, fiecare având caracteristici care determină și modul cum coși un fermoar.
- Fermoar convențional (normal, standard) – Este cel mai comun tip de fermoar și vine în diferite culori și lungimi, variind de la câțiva centimetri până la doi metri. Acest lucru îl face utilizabil pentru o varietate de proiecte de cusut DIY, de aceea este bine în primul rând să știi cum coși un fermoar normal. Fermoarele convenționale sunt fabricate din plastic sau metal.
- Fermoar ascuns (invizibil) – Aceste fermoare subțiri cusute corect par invizibile, având o tragere subțire care se potrivește cu culoarea benzii pentru a o face să se confunde. Un fermoar ascuns are un tip special de închidere rapidă dintr-o singură bucată și este aproape invizibil din partea din față a îmbrăcămintei. Glisorul este, de asemenea, aproape complet ascuns în spatele materialului.
- Fermoar de separare – Fermoarele de separare se găsesc pe jachete sau hanorace și se pot deschide și închide în partea de sus și de jos a fermoarului.
- Fermoar pentru denim – Aceste fermoare au un finisaj din alamă, iar banda cu fermoar este făcută din denim pentru a se potrivi blugilor.
- Fermoar expus – Sunt fermoare cusute în exteriorul materialului și, de obicei, au propriile caracteristici decorative.
- Fermoar bidirecțional – Este fermoarul pentru jachete de iarnă groase sau rucsacuri care oferă două modalități de a deschide sau închide un articol de îmbrăcăminte sau un accesoriu. Există două moduri de a trage fermoarul, unul în partea de sus și de jos, astfel încât să poți muta și deschide fermoarul în orice direcție. Acestea au lungimi diferite, în fucnție de proiectul pentru care este utilizat.
Sfaturi utile pentru a coase un fermoar
În procesul de coasere al unui fermoar vei avea nevoie de o mașină de cusut cu picior de tip presor care-ți îți permită să coși fermoarul creion de marcare a țesăturilor, bandă de cusut, ață potrivită cu culoarea țesăturii, ace cu gămălie, foarfecă, ripper pentru tăiat, fier de călcat pentru a ajuta țesătura să-și mențină forma și fermitatea.
- În funcție de proiect și de preferințe, poți alege dintre fermoare din metal sau plastic. Fermoarele metalice tind să fie mai robuste, dar sunt vândute în nuanțe limitate. Fermoarele din plastic sunt mai puțin dure, dar vin într-o gamă largă de culori. Indiferent de materialul pe care îl alegi, începe cu un fermoar care este lungimea potrivită pentru proiectul tău. Dacă un fermoar din plastic este prea lung, scurtează-l prin coaserea câtorva cusături peste fermoar unde dorești să se termine și decupează excesul. Pentru fermoarele metalice, detașează temporar oprirea de jos, îndepărtează dinții suplimentari care se extind dincolo de lungimea dorită, reatașează sistemul de închidere și taie excesul.
- După ce ai cusut fermoarul la mașina de cusut, glisează fermoarul în sus și în jos de câteva ori pentru a te asigura că merge fără probleme. Apoi asigură-te că fermoarul este plat, iar acest lucru se face călcându-l cu fierul de călcat.
- Înainte de a coase, asigură-te că piciorul presor pentru fermoar este instalat pe mașina de cusut. Acest picioruș va permite mașinii de cusut să coase chiar lângă dinții fermoarului, fără ca piciorul presorului să iasă în cale. Acest accesoriu facilitează crearea unei cusături îngrijite, iar plasarea cusăturilor mai aproape de dinții cu fermoar va ascunde marginile benzii cu fermoar.
- Pregătește materialul surfilând marginile țesăturii unde intenționezi să plasezi fermoarul cu o cusătură în zig-zag. Așază capetele materialului împreună și coase o cusătură dreaptă simplă, până la capătul deschiderii fermoarului. Asigură-te că lași suficient spațiu pe fiecare parte, cam 2 cm.
- Înainte de coasere, prinde fermoarul în poziția dorită folosind bolduri. Se lucrează așezând materialul cu partea îndoită și călcată cu fierul, pe fermoar, și se aliniază centrul fermoarului complet închis cu centrul cusăturii. Verifică de-a lungul întregii lungimi a dinților fermoarului pentru că doar fixarea fermoarului de sus și de jos nu poate fi suficientă pentru a-l menține perfect aliniat cu cusătura.
Pasul 1 – Coase prin toate straturile de la capătul deschiderii fermoarului, ghidând dinții fermoarului de-a lungul marginii piciorușului. Oprește mașina la 5 cm înainte ca piciorușul să ajungă la glisor pe banda fermoarului. Ridică piciorușul presor, deschide fermoarul, apoi coboară piciorușul și coase restul cusăturii. Închide fermoarul și deschide materialul superior plat deasupra fermoarului.
Pasul 2 – Realizează cusături inverse 1 cm peste capătul deschiderii fermoarului. Rotește materialul 90 de grade și coase prin articolul de îmbrăcăminte și banda fermoarului. Oprește mașina cu 5 cm înainte ca piciorușul să ajungă la glisor pe banda fermoarului.
Pasul 3 – Deschide fermoarul, apoi coboară piciorușul și coase restul cusăturii. După ce ai terminat de cusut, elimină cusăturile provizorii de pe materialul superior cu un ripper. Testează fermoarul pentru a te asigura că se deschide și se închide fără a prinde părți de material. Folosește un fier de călcat și presează bine zona pe care ai lucrat. Acest proces creează un aspect îngrijit și montat perfect pentru mai multe aplicații, inclusiv închiderea fustelor, rochiilor, jachetelor și a fețelor de pernă.
Acum că știi cum coși un fermoar, îți vei putea exercita noua abilitate pentru finisarea proiectelor de îmbrăcăminte, accesorii și decoruri pentru casă. Este bine să mai exersezi de câteva ori pentru a coase un fermoar cu încredere pe un produs important.
Lasă un răspuns