8 lucruri pe care trebuie să le cunoști când coși dantelă la mașina de cusut

8 lucruri pe care trebuie să le cunoști când coși dantelă la mașina de cusut

Dantela este un material romantic, feminin, cu aspect elegant, luxos, greu de egalat de o altă țesătură într-un top al frumuseții. Dantela are un loc foarte special în garderoba unei femei, cele mai speciale rochii fiind confecționate din acest material. Chiar și un mic detaliu de dantelă ajută la înfrumusețarea unui articol de îmbrăcăminte, de aceea e bine să știi cum să coși dantela dacă ai în plan să o folosești în proiectele tale de croitorie.

Dantela adaugă o anumită eleganță proiectelor de croitorie, fie că este vorba despre un accent pe o perdea, un detaliu pe o bluză sau o rochie de mireasă cu top și mâneci din dantelă. Dantela poate fi cusută direct pe materialul de bază (mătase, tafta, satin, bumbac) sau pe tulle care va fi apoi aplicat peste rochia deja creată. Dantela este o țesătură transparentă, ajurată, de fapt aceasta este frumusețea ei, dar vine cu provocarea de a necesita mai multă atenție la cusut. 

Dar, dantela nu este atât de dificil de cusut, mai ales dacă ai o mașină de cusut electrică, dar înainte de a începe primul proiect, ține cont de sfaturile noastre pentru a lucra cu acest material unic.

  1. Ține cont de ce tip de dantelă folosești

În primul rând trebuie să știi că există mai multe tipuri diferite de dantelă, fiecare cu caracteristicile sale unice.  De la formele îndrăznețe ale dantelei Chantilly, denumită după orașul din Franța de unde își are originea, până la modelele delicate, ale dantelei Alençon, există modele din care poți alege. Dantela poate fi brodată, paetată, întrețesută cu fir strălucitor sau croșetată. Principalul lucru de care trebuie să ți cont când coși dantelă este modul în care este realizată.

Dantela Alençon este cunoscută ca “regina” dantelelor, cusută de obicei cu model floral pe tulle sau plasă. Denumirea provine din regiunea franceză Alençon unde a fost creată, iar caracteristica definitorie a dantelei Alençon este firul gros care este aplicat pentru a sublinia marginile motivului floral. 

Dantela Chantilly estel cel mai cunoscut tip de dantelă. Aceasta este foarte fină și delicată, fiind realizată dintr-un material ușor cu ochiuri hexagonale. Decorațiunile dantelei sunt subliniate printr-un fir de mătase mai gros sau prin creearea unor modele în umbră.

Dantela Duchesse este de origine belgiană și a fost creată pentru ducesa Marie-Henriette de Brabant, de unde provine și denumirea ei. A devenit extrem de populară deoarece reprezenta o alternativă mai ieftină la dantela de origine franceză. 

Dantela Mechelen este fină și transparentă. Este foarte populară pentru decorațiunile sale florale, rețeaua hexagonală și contururile sale deosebit de fine.

Cele mai multe tipuri de dantele din ziua de azi sunt realizate prin brodarea pe o țesătură de fundal, de obicei plasă. În unele cazuri, se folosește un material de bază solubil, astfel încât broderia finită să fie de sine stătătoare. 

  1. Alege o cusătură potrivită

Fiind vorba de un material ajurat (cu găuri) și transparent, și de un material elastic (majoritatea tipurilor de dantelă sunt elastice) soluția este să folosești cu o cusătură îngustă în zig zag pe care o regăsești la orice mașină de cusut. Pentru a uni două bucăți de dantelă poți încerca această metodă – suprapunerea materialelor și apoi coaserea de sus în zig-zag de-a lungul marginii dantelei. Așază o bucată de dantelă peste cealaltă și potrivește perfect liniile de cusătură. O altă opțiune este să folosești cusătura franceză. Acesta este modul preferat de multe croitorese atunci când cos dantelă. 

  1. Marchează linia de cusătură

Una dintre provocările specifice dantelei este dificultatea de a marca modelul dorit. Pixurile și creta nu ajută foarte bine, iar crestăturile în țesătură nu sunt relevante. În schimb, un truc util este să folosești tehnica însăilării. Cu o culoare contrastantă a firului de ață, pur și simplu faci cusături lungi prin dantelă în zonele care trebuie marcate. Poți urma aceste linii în timp ce tai și coși și ulterior tragi firele însăilate după ce ai terminat, lăsând o linie de cusătură perfectă și curată.

  1. Pregătește dantela înainte de a începe

Dantela este adesea puternic amidonată, ceea ce este grozav pentru a o menține îngrijită și bine întinsă pe sul, dar acest lucru vine cu neajunsul că nu știi cum va arăta ulterior într-o piesă de îmbrăcăminte. Urmând instrucțiunile de îngrijire, clătește ușor dantela și las-o să se usuce înainte de a începe proiectul. 

  1. Folosește greutăți de croitorie

Dantela este un material alunecos, care se strânge și nu stă perfect întinsă, indiferent cât este de lungă. În loc să tot încerci să vă fixezi tiparul pe un material care continuă să alunece, utilizează greutăți de croitorie pentru a menține totul la loc, iar tăieturile tale să fie perfecte. 

  1. Aplică o inserție de culoarea pielii

Când coși dantelă subțire cu zone mari transparente la mașina de cusut, cusăturile pot fi vizibile într-un mod inestetic. O bandă de material de culoarea pielii este folosită pentru a prinde cele două bucăți de material care se unesc, astfel încât cusătura să fie deloc sesizabilă și rezistentă. 

  1. Profită de marginile decorative ale dantelei

Cele mai multe tipuri de dantelă au o margine decorativă, de obicei cu o formă ondulată. Acesta este finisajul perfect pentru un tiv sau un decolteu, unde pielea expusă subtil va da o notă de eleganță și rafinament modelului. Ține cont de asemenea de felul în care aranjezi bucățile de material astfel încât să existe o armonie a modelului dantelei.

  1. Ține cont de ”fața” dantelei

Majoritatea țesăturilor, în special imprimeurile, au o față clară și una mai ștearsă, astfel încât îți dai seama ușor cum coși materialul. Acest lucru este valabil și pentru unele tipuri de dantelă, care sunt brodate doar pe o parte a țesăturii. Alte tipuri de dantelă, însă, sunt mai puțin clare și indiferent pe care parte privești ți se par similare. Chiar dacă nu pare să conteze care este fața și care este dosul materialului, ar trebui să alegi totuși o parte și să ții cont de aceasta pe tot parcursul proiectului. În acest fel, vei evita orice variație subtilă de culoare sau textură în imaginea de ansamblu a proiectului.

Țesăturile din dantelă sunt deosebit de fragile. Prin urmare, ele trebuie lucrate cu niște tehnici speciale. De exemplu, unei dantele brodate cu paiete, perle sau cristale trebuie sa i se acorde o atenție sporită. Cel mai bine este să elimini elementele decorative din apropierea zonei de cusut. Acest lucru va preveni deterioarea sau ruperea acului de cusut. Pentru mai multe detalii despre cum coși materialele delicate, poți citi din acest articol: Cum coși țesăturile delicate: 7 trucuri pentru un rezultat de excepție.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *