Cum coși drept la mașina de cusut: Sfaturi utile pentru începători în croitorie

Cum coși drept la mașina de cusut: Sfaturi utile pentru începători în croitorie

Cum pot coase drept la mașina de cusut? Este întrebarea oricărui începător în croitorie care a folosit de câteva ori mașina de cusut și a observat că este nevoie de practică penyru a deprinde unele abilități. Însă, cusutul în linie dreaptă este mult mai simplu decât crezi sau poate părea la început. Și în acest articol vrem să te învățăm cum să coși drept, de fiecare datăi.

Oricine a încercat să coasă prima dată la mașina de cusut a observat că lucrurile nu sunt chiar ceea ce par la prima vedere. În primă fază trebuie să te obișnuiești cu mecanismul mașinii de cusut, cu modul în care ea funcționează, iar cel mai ușor mod de a face acest lucru este acela de a citi manualul de instrucțiuni al modelului tău de mașină de cusut. Ulterior, este indicat să exersezi pe diferite materiale, să testezi cât mai mult, începând cu proiecte simple și tipare de croitorie pentru începători.

Cusutul drept este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le înveți când coși la mașină, deoarece o cusătură strâmbă va strica cu siguranță aspectul unui produs. Cusăturile reprezintă un element esențial pentru fiecare model și țesătură, deoarece acestea îmbină materialul împreună pentru a crea produsul final. Atunci când înveți să coși drept la mașina de cusut nu ai cum să nu iei în calcul faptul că cusăturile sunt utilizate pentru tivuri și pentru a termina decolteurile și marginile, adică o zonă vizibilă.

De asemenea, e important să înveți să coși drept deoarece cusăturile adaugă valoare estetică mare mai ales dacă alegi o cusătură decorativă deosebită sau pentru a crea un aspect diferit pentru o îmbrăcăminte și pentru a ascunde marginile inestetice ale unei țesături.

Sfaturi utile pentru a coase drept la mașina de cusut

Materialul nu are de obicei ghidaje și este foarte ușor să te abați de la linia dreaptă. Pentru că e greu să coși drept atunci când nu ai experiență, aceste sfaturi îți pot fi de ajutor, așadar iată ce poți face:

  • Lipește o bucată de bandă adezivă pe brațul mașinii în paralel cu linia de coasere. Dacă ai nevoie de o metodă de ghidare rapidă și deloc costisitoare (cum ar fi de exemplu instalarea unei planșe gradate) atunci folosește-te de o bandă adezivă colorată pe care să o lipești chiar pe brațul mașinii, la marginea plăcii metalice.
  • Folosește un picioruș de mașină de cusut cu ghidaj. Există câteva tipuri diferite de piciorușe ale mașinii de cusut care au atașat un ghidaj, destinate coaserii cusăturilor drepte. Aceste tipuri de piciorușe sunt utile pentru a obține o distanță fixă aproape de marginea proiectului.
  • Nu te uita la ac. Secretul pentru a coase drept spun croitoresele cu experiență este să nu te uiți la ac. Paradoxal nu-i așa, ținând cont de ceea ce presupune procesul de coasere, dar se pare că tot ceea ce trebuie să faci este să ții materialul și să-l lași să-ți curgă printre degete.
  • Adaptează-te la viteza mașinii de cusut. Este foarte important să înveți să controlezi pedala mașinii de cusut cât mai bine. Pentru a reuși acest lucru testează pe bucăți de material de care nu ai nevoie și coase pe ele până înveți să apeși fix cât ai nevoie pe pedală și cum să te oprești la timp odată ce ai observat că nu mai ții linia dreaptă.
  • Folosește un ghid magnetic pentru mașina de cusut. Un accesoriu de mare ajutor pentru pasionații de cusut este un ghid magnetic care te va ajuta să obții cusături drepte și paralele cu marginea materialului, fără a mai fi nevoie să marchezi pe material linii de ghidare. Poziționează ghidul magnetic la distanța necesară și lasă materialul să alunece de-a lungul ghidului. Acesta rămâne fixat pe mașina de cusut datorită tălpii magnetice.
  • Trasează linia pe care dorești să o coși. Fie cu ajutorul unei crete de croitorie, fie cu ajutorul boldurilor, poți trasa linia dreaptă pe care trebuie să o coși. Boldurile sunt de mare ajutor mai ales atunci când materialul este lucios și alunecă ușor pentru că îl ține fixat.
  • Ține materialul cât mai drept în timp ce coși. Mai ales dacă vorbim de o cantitate mare de material, păstrează țesătura din spatele mașinii de cusut cât mai dreaptă. Dacă materialul este într-o parte, țesătura se poate trage în acea parte și te vei lupta constant cu ea să o redresezi ceea ce va duce la o cusătură strâmbă.
  • Nu te grăbi. Oprește cusutul de fiecare dată când simți nevoia, lasă acul în jos, ridică piciorușul presor și reglează țesătura după cum este necesar pentru a reveni pe linie când lucrurile încep să meargă în direcția greșită.

Cu cât vei coase mai mult, cu atât va deveni mai ușor să ții linia dreaptă. După ce exersezi mai multă vreme, îți vei da seama că nici nu trebuie să te gândești la asta și vei obține cusături drepte și frumoase.

Tips & Tricks pentru a avea cusături frumoase

Două tipuri de cusături sunt esențiale în croitorie: cusătura de îmbinare și cusătura de finisare. O cusătură de îmbinare sau construcție unește cele două bucăți de țesătură, în timp ce cusătura de finisare împiedică marginea brută a țesăturii să se destrame în timpul spălării și uzurii normale. Ambele sunt esențiale pentru crearea unor articole de îmbrăcăminte durabile și de lungă durată.

Iată câteva aspecte de care e bine să ții cont pentru a avea cusături frumoase:

  • Cusături potrivite cu tipul de țesătură. Cusăturile trebuie realizate cu mare atenție pentru ca rezultatul final să fie unul frumos. Ele ar trebui să se potrivească tipului de material pe care vrei să-l coși sau unei anumite părți din articol. De exemplu, o cusătură tighel în paralel se folosește adesea în confecționarea blugilor, sunt acele dungi drepte pe care le vedem adesea la tiv.
  • Presează cu fierul de călcat zona care urmează cusută. Este necesară un pic de răbdare, dar merită fiecare secundă pe care o petreci apăsând orice cusătură cusută. Luându-vă timp făcând partea de presare a cusăturii se adaugă la calitatea proiectului finit.
  • Cheia unei cusături puternice este întăritura. Este întotdeauna important să coși înapoi la începutul și la sfârșitul cusăturii. Cusătura înapoi la o mașină de cusut este echivalentul legării unui nod în timp ce coși manual, practic blochează cusăturile la locul lor. Fără acest pas, cusătura se poate deschide.

În croitorie există anumite cunoștințe și trucuri care sunt destul de dificil de dobândit, deoarece este nevoie de multă practică, în acest caz vă salvează sfaturile croitoreselor cu o vastă experiență. Tocmai de aceea, sperăm că sfaturile noastre v-au ajutat, așadar vă dorim multă inspirație în procesul de creație!

 

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *