Cum coși materiale alunecoase la mașina de cusut. Trucuri super utile
Indiferent de experiența pe care o ai cu mașina de cusut, nimic nu este mai frustrant decât să încerci să coși o țesătură care alunecă și se mișcă în timp ce lucrezi. Prespălarea țesăturii și folosirea unui spray cu amidon înainte de a începe proiectul te poate ajuta, dar odată ce începi să coși, încearcă sfaturile de mai jos pentru a menține materialul în poziția corectă.
Dacă visezi cu ochii deschiși la rochii de vară din materiale diafane, dar ai emoții de cum se va croi și comporta țesătura la mașina de cusut, acest articol cu trucuri pentru a lucra cu materiale alunecoase este pentru tine.
Cusături nepotrivite, țesătură deșirată și tot felul de tăieturi greșite, există un motiv pentru care cusutul țesăturilor mai ușoare și alunecoase are o reputație dificilă. Dar, noi îți promitem că nu trebuie să fie așa, iar coaserea cu țesături alunecoase poate fi ușoară când ai câteva trucuri în mânecă și accesoriile de cusut potrivite:
1. Spală materialul înainte de tăiere și folosește un spray cu amidon
În primul rând, e important să vorbim despre cum să ținem sub control aceste țesături alunecoase atunci când croim. Ca și în cazul tuturor țesăturilor, întotdeauna spală țesătura în conformitate cu instrucțiunile de spălare. Acest lucru va împiedica îmbrăcămintea finalizată să se micșoreze după spălare.
Atâta timp cât materialul tău este lavabil, poți încerca să folosești puțin spray cu amidon pe material înainte de a-l tăia. Acest lucru îl va face puțin mai rigid și mai ușor de controlat. Testează întotdeauna pe o bucată de material mai întâi dacă nu știi sigur cum se va comporta.
Acest lucru va întări ușor țesătura și o va face să se comporte mult mai bine atunci când o întinzi gata de croit.
2. Taie materialul alunecos cu un tăietor rotativ
Dacă ai tăiat vreodată un material alunecos, știi cât de dificil este, însă înmulțește dificultatea cu faptul că tăieturile trebuie să fie precise, astfel încât bucățile de țesătură să aibă o formă și o dimensiune similară cu modelul dorit.
Când tai materialul cu foarfece clasice, lama de sub material îl ridică ușor și, dacă materialul este alunecos, poate aluneca în jos pe lamă. Rezultatul nu va fi cel dorit, ci bucăți de material cu margini imprecise, ceea ce va duce la cusături care nu se potrivesc și, eventual, chiar haine care ajung să fie prea mari sau prea mici.
Dacă ai deja experiență cu materialele alunecoase probabil ai observat că poți obține tăieturi precise atunci când folosești un cutter rotativ și o planșă de croit cu strat antialunecare. Vei descoperi că obții un rezultat mai precis – și mai puțină frustrare – deoarece lama taie materialul pe măsură ce se rotește, fără a o ridica de pe planșă.
3. Taie bucăți simetrice într-un singur strat
Dacă vrei să câștigi timp și să tai mai multe straturi de material, sfatul nostru este să reconsideri acest gând. Când vine vorba de materiale alunecoase, mai ales cele satinate sau mătăsoase, cel mai bine este să mergi pe tăierea unui singur strat, decât pe un strat dublu. Asigură-te că oglindești orice piesă care trebuie tăiată de două ori și că o plasezi perfect una peste cealaltă.
Pentru țesături deosebit de moi, acoperă zona de tăiere cu un material mai rigid pâslă, muselină de bumbac sau lână. Așază materialul peste zona de tăiere și fixează-l direct pe stratul de dedesubt pentru a preveni alunecarea. În cele din urmă, taie numai prin stratul de țesătură necesar cu ajutorul unei foarfece bine ascuțite.
- Prinde materialul cu bolduri ascuțite sau clipsuri
Boldurile subțiri sunt cel mai bun prieten al croitorului când vine vorba de materiale alunecoase. Deoarece straturile de țesătură se pot mișca, folosește mai multe ace decât ai face de obicei pentru a menține cusăturile împreună. Încearcă totuși să eviți boldurile groase, deoarece acestea pot deteriora materialul.
Pe lângă folosirea boldurilor, poate fi util să folosești cleme de prins, mai ales dacă observi că boldurile lasă găuri vizibile în țesătură. Aceste clipsuri de fixare a țesăturii sunt foarte micuțe și țin bine bucățile de material fără a deteriora țesătura. Ai grijă însă când coși să scoți boldurile sau clemele și să nu treci din greșeală cu acul de cusut al mașinii peste acestea pentru că se va rupe.
5. Folosește interfață înainte de tăiere
Piesele mici, cum ar fi decolteul, gulerul, buzunarele sau cordoanele pot fi deosebit de dificil de tăiat cu precizie când ai un material alunecos. Deci, o variantă ar fi să folosești o interfață deoarece este mai puțin probabil să alunece decât țesătura. Interfața stabilizează materialul și o face mult mai ușor de tăiat cu precizie.
Trucuri pentru a coase materiale alunecoase
Dacă ți-ai pregătit materialul și urmează să-l coși la mașina de cusut, iată alte câteva trucuri utile care te vor ajuta să obții rezultatele dorite:
- O lungime mai scurtă a cusăturii este recomandată pentru materiale alunecoase. Încearcă mai întâi pe o bucată de material de test pentru a găsi lungimea ideală.
- Cel mai important lucru pentru a coase aceste țesături dificile sunt acele foarte subțiri și ascuțite. Alege ace de cusut special concepute pentru țesături delicate și schimbă-l după aproximativ 8 ore de coasere.
- Dacă straturile tale se deplasează și se strâng neuniform sub ac, încearcă să scazi presiunea de la piciorușul presor. Majoritatea mașinilor noi vor avea o setare pentru aceasta, la cele vechi se poate face la șurubul de la picioruș, în orice caz consultă manualul de instrucțiuni.
- Dacă materialul alunecă de pe masa de cusut, acoperă masa cu un prosop pentru a o menține sub control.
- Pentru țesăturile fine și drapate, cusătura franțuzească este, în general, cel mai bun finisaj, deoarece este o cusătură puternică.
Țesăturile fine și alunecoase au nevoie de un pic de efort suplimentar la tăiere și cusut, însă rezultatul final merită din plin. Felul în care arată, reflectă lumina și se drapează pe corp fac din aceste țesături piese vestimentare minunate.
Lasă un răspuns