Cum coși tivul la mașina de cusut. Cele mai simple metode

Cum coși tivul la mașina de cusut. Cele mai simple metode

Aproape toate articolele vestimentare vor avea nevoie de tiv și de cele mai multe ori tipul va fi determinat de instrucțiunile modelului. Desigur, poți înlocui oricând tipul de tiv pentru a se potrivi mai bine cu materialul sau gusturile personale.

Dacă ai experiență în croitorie, probabil știi că pentru realizarea tivului în mod profesionist mașina de surfilat este unealta potrivită. Însă, tivul poate fi cusut la mașina de cusut, folosind anumite tehnici de cusut. Avantajul de a ști să coși tivul la mașina de cusut este în primul rând pentru a câștiga timp, obținând ]n acela;i timp rezultate profesionale.

Cusutul tivului sau tivirea este o metodă de finisare a marginilor articolelor de îmbrăcăminte sau a unei țesături, astfel încât să nu se destrame materialul, să aibă o margine rezistentă și un aspect deosebit. De obicei, este creată prin plierea marginii țesăturii și apoi coaserea acesteia la loc.

Indiferent că ești începător în croitorie sau un croitor experimentat, învățarea modului în care să realizezi un tiv corect este esențială pentru succesul proiectelor tale de cusut.

Pașii de bază pentru realizarea unui tiv

Realizarea unui tiv la mașina de cusut necesită câteva accesorii de croitorie esențiale și urmarea anumitor pași. Asigurarea acestor elemente de bază și cunoașterea tipurilor de tivuri pe care le poți coase îți va garanta o cusătură de calitate și un finisaj profesionist.

1. Măsoară și marchează tivul

  • Stabilește cât de lat vrei să fie tivul. 
  • Folosește un metru de croitorie și un creion pentru a marca linia de tiv pe tot perimetrul materialului.
  • În general, tivul cel mai des întâlnit este de 1-2 cm.

2.  Fixează tivul

  • Folosește ace cu gămălie sau cleme pentru a fixa tivul îndoit. 
  • Plasează acele perpendicular pe linia de cusătură pentru a le putea scoate treptat în timp ce coși.
  • Dacă nu vrei să folosești bolduri, poți îndoi marginea materialului până la linia marcată, apoi presezi cu fierul de călcat pentru a crea o margine clară.
  • Îndoaie din nou rezerva de material peste prima îndoitură pentru a ascunde marginea brută, apoi presează din nou cu fierul de călcat. 
  • În acest mod vei preveni destrămarea marginii materialului și vei crea un tiv curat.

3. Pregătește mașina de cusut

  • Montează acul și firul potrivit pentru tipul de material căruia urmează să-i faci tiv
  • Selectează o cusătură dreaptă de pe mașina de cusut.

4. Coase tivul la mașină

  • Coase de-a lungul îndoiturii, menținând marginea materialului la aceeași distanță folosindu-te de ghidajul mașinii de cusut sau un picioruș de cusut cu ghidaj.
  • La începutul și sfârșitul cusăturii, folosește funcția de întoarcere înapoi a mașinii pentru a fixa firul, cosând înainte și înapoi câțiva milimetri.

5. Finalizarea tivului

  • După ce ai terminat de cusut, taie excesul de fir.

Tipuri de tivuri – Cum îl alegi?

Tivurile sunt de mai multe feluri, în funcție de nevoile pentru proiectul tău de croitorie. Alegerea utilizării unui anume tip se face după forma elementului vestimentar și după material. Ține cont că tivurile la materiale foarte subțiri precum voalul sau mătasea trebuie să fie foarte fine, dar și rezistente în același timp.

Tiv cu tighel drept

Cel mai folosit tip de tiv este tivul simplu cu tighel drept (cunoscut și tiv tighelit). Este o cusătură dreaptă ce poate fi realizată cu orice tip de mașină de cusut. Tivul simplu cu tighel drept se realizează îndoind materialul de două ori, iar îndoitura se face din rezerva de material lăsată special pentru tiv. În caz contrar, produsul vestimentar o să fie mai scurt, așadar este foarte important să se țină cont de acest aspect atunci când se realizează tivul.

Tiv dublu întors

Tivul dublu întors este foarte ușor de realizat, chiar și de un începător în croitorie. Deși este o opțiune potrivită pentru majoritatea țesăturilor ar trebui evitată pentru țesăturile voluminoase sau transparente, deoarece marginea brută a țesăturii este întoarsă în sus în interiorul tivului.

Se semnează lungimea tivului pe toată lungimea produsului ce urmează să fie cusut. Se întoarce tivul la semn și se întoarce prin călcare. Apoi se întoarce din nou materialul cu o valoarea egală și se fixează iar cu fierul de călcat. Se începe coaserea prin întărirea la început, cusătură trebuie să fie realizată cât mai aproape de margine.

Tiv invizibil

În mod ideal, orice tiv care este mai mare decât un tiv îngust ar trebui să fie cusut manual pentru cele mai bune rezultate, cu toate acestea, poți utiliza un picioruș de tiv invizibil la mașina de cusut, care produce o linie de cusătură mai puțin vizibilă și o cusătură convențională. Această opțiune funcționează deosebit de bine cu țesături groase, cum ar fi tricot, lână și tweed, deoarece cusăturile puțin vizibile vor fi ascunse printre fibrele țesăturii. 

Pentru a crea un tiv invizibil la mașina de cusut, îndoaie spațiul pentru tiv înapoi pe partea dreaptă a îmbrăcămintei, lăsând la vedere marginea brută și o secțiune a tivului. Atașează piciorușul pentru tiv invizibil la mașină și plasează materialul sub picioruș, cu marginea pliată sprijinindu-se pe marginea interioară a părții drepte a piciorușului. 

Selectează cusătura tivului invizibil de pe mașina de cusut și începe cusătura menținând pliul în linie cu marginea interioară a piciorușului. Cusătura tivului invizibil este o variație a unei cusături zig-zag obișnuite, dar care prinde marginea țesăturii pliate a articolului de îmbrăcăminte, astfel încât linia de cusătură să fie abia vizibilă din partea dreaptă. 

Tivurile fac parte din orice proiect de croitorie, de la îmbrăcăminte la decorațiuni pentru casă (perdele, fețe de masă etc) și vin în diferite stiluri. Ele pot fi decorative, funcționale sau ambele, în funcție de utilizarea prevăzută a articolului. Scopul unui tiv este de a preveni desfacerea țesăturii, oferind în același timp un finisaj atractiv din punct de vedere vizual.
În concluzie, chiar dacă realizarea tivului poate părea o procedură complicată, în realitate este o tehnică de cusut care poate fi realizată cu ușurință la mașina de cusut. Implică finisarea marginii brute a unei bucăți de material pentru a preveni desfacerea acesteia și este adesea folosită pentru a scurta lungimea unei piese de îmbrăcăminte.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *