Cum întreținem corect cele mai importante țesături
Poți păstra o piesă vestimentară sau o decorațiune textilă de casă mult mai mult timp dacă știi cum să o întreții corect. Țesăturile fine sunt predispuse la desprinderea firelor, în timp ce materialele mai groase se pot scămoșa foarte ușor. O bluză din mătase sau o rochie din catifea poate fi croită și cusută impecabil la mașina de cusut, dar dacă nu este corect întreținută se va deteriora mult mai repede și va avea un aspect inestetic după o scurtă perioadă de timp.
Respectarea instrucțiunilor de bază, specificate de către producător prin simbolurile grafice de pe etichetă, este foarte importantă. Însă, în afară de acele lucruri elementare ar fi bine să cunoști și alte detalii despre întreținerea celor mai importante țesături. Ți-am pregătit mai jos, informații referitoare la principalele materiale din care sunt confecționate articolele vestimentare, astfel încât să știi cum să ai grijă de ele:
Întreținere catifea
Catifeaua naturală, care are ca bază materiale naturale precum mătasea, lâna sau bumbacul, este mai greu de întreţinut decât catifeaua sintetică. Articolele vestimentare din catifea pot fi întreținute mai ușor, putând fi spălate fără probleme atât de mână, cât şi la maşină de spălat, la un program blând. Catifeaua naturală este ceva mai pretenţioasă. Pentru a spăla o haină din catifea, folosește apă rece şi un detergent special pentru materiale delicate. Hainele nu se vor freca, stoarce sau răsuci în niciun fel. Catifeaua trebuie foarte bine clătită, altfel dacă păstrează urme de detergent va arăta îmbâcsit.
Mai multe detalii despre catifea vei găsi în articolul: Catifea în proiectele de croitorie, secretele unuia dintre cele mai prețioase materiale.
Întreținere cașmir
Lâna de cașmir, cunoscută, de obicei, drept cașmir, este o fibră obținută în general din lâna caprelor de Kashmir. Este mult mai fină și mai moale decât lâna de oaie și se spune că asigură o izolare de aproximativ trei ori mai mare. În general, cașmirul nu este dificil de îngrijit, dar există câteva tehnici de bază prin care te poți asigura că produsele din cașmir vor rămâne în aceeași stare din momentul în care le-ai cumpărat sau confecționat la mașina de cusut.
Fiind vorba de un material fin, se recomandă ca hainele din cașmir să fie spălate de mână. Nu freca niciodată cașmirul, ci spală-l cu apă călduță și clătește-l cât mai bine. Hainele din cașmir, fiind articole tricotate, nu se agață pe sârma de uscat niciodată pentru că se deformează. Ele trebuie uscate pe o suprafata plană. Același lucru este valabil și pentru depozitarea lor. Hainele din cașmir pot fi păstrate în pungi de plastic, pentru a evita moliile și alte insecte care sunt atrase de lână. Este important să nu le atârni pe umerașe, deoarece aceasta le poate face să se întindă.
Încearcă pe cât posibil să eviți folosirea parfumul atunci când porți cașmir, oricum nu-l aplica niciodată pe îmbrăcăminte. Substanțele din parfum pot modifica culoarea cașmirului și pot provoca scăderea rezistenței mecanice a țesăturii.
Întreținere mătase
Probabil majoritatea știți deja că mătasea este fibra produsă de larvele unor fluturi (de diferite specii), larve numite popular viermi de mătase. Țesătura de mătase este un paradox în sine, dacă stăm să ne gândim că este foarte fină și moale, dar extrem de rezistentă în același timp. Nu se șifonează ușor, ceea ce o face ideală pentru persoanele care nu au o relație foarte bună cu fierul de călcat. Spălarea manuală este cea mai adecvată soluție pentru articolele din mătase, chiar dacă pe unele este menționat că pot fi spălate cu programul delicat al mașinii de spălat.
Apa trebuie să fie călduță, spre rece, și folosește un detergent delicat sau, chiar mai bine un șampon. Ține cont că mătasea este sensibilă la diferențe mari de temperatură, deci clătește-o cu apă din abundență la aceași temperatură cu apa în care ai spălat-o.
După clătire, stoarce foarte ușor excesul de apă, după care introdu articolul din mătase într-un prosop pentru a absorbi cât mai mult din apă. Mătasea se calcă pe dos, cât timp este ușor umedă. Depozitează mătasea departe de lumina puternică a soarelui, deoarece se va decolora și nu o ține în pungi de plastic, deoarece este un material natural care are nevoie să respire.
Dacă urmează să coși mătase la mașina de cusut, poți citi acest articol cu informații foarte utile despre: Mătasea în proiecte de croitorie: Top 10 sfaturi prețioase
Întreținere stofă
Stofa este o țesătură din fibre naturale sau sintetice, care se folosește la confecționarea articolelor vestimentare sau în industria de mobilier. În functie de modul în care sunt țesute și tratate fibrele, stofa poate avea diverse aspecte și texturi. Întreținerea stofei este importantă, mai ales atunci când vorbim de paltoane din stofă. Acestea au tendința de a se deforma foarte ușor, dacă nu sunt depozitate pe umeraș, într-un dulap sau acoperite cu o husă de haine pentru evitarea prafului. De asemenea, dacă ai purtat paltonul într-o încăpere unde s-a fumat, nu este cazul să-l speli imediat, o aerisire de câteva ore la aer curat va fi de ajuns.
Întreținere lână
Articolele vestimentare din lână sunt foarte confortabile, călduroase și apreciate pentru rezistența în timp. Ideea de bază în întreținerea hainelor din lână este că nu trebuie spălate la fel de des ca alte piese de îmbrăcăminte. Lâna dezvoltă foarte greu mirosuri neplăcute, așa că nu este necesar și nici macar indicat ca acestea să fie spălate în exces. Cel mai indicat ar fi ca hainele din lână să fie spălate manual, dar poți folosi și programul de spălare al mașinii automate, dedicat pentru haine din lână.
Lâna, fiind un material natural, are nevoie de aerisire și de spațiu pentru a respira. Articolele din lână, cu excepția tricotajelor, trebuie puse pe umerașe adecvate, în dulapuri bine ventilate. Tricotajele din lână se vor păstra împachetate și nu agățate pe umerașe.
Îngrijire bumbac
Bumbacul este unul dintre cele mai folosite materiale, cu foarte multe proprietăți și avantaje. Pe lângă faptul că este blând cu pielea sensibilă, lăsând pielea să respire, este foarte simplu de curățat și întreținut. Un lucru care trebuie cunoscut despre bumbac este că intră la apă, așadar dacă îl folosești în proiecte de croitorie ține cont de acest aspect. În funcție de tipul de bumbac, acsta poate fi spălat la temperaturi de 30 de grade C, dar și la temperaturi foarte înalte, dacă ne referim la produse albe. Bumbacul se folosește de asemenea, la confecționarea lenjeriilor de pat și decorațiunilor textile pentru casă, astfel pentru a albi cearșafurile și fețele de pernă, usucă-le la soare. Articolele colorate trebuie întinse la umbră, pentru a evita decolorarea.
Întreținere piele
Fustele, gecile sau pantalonii din piele naturală se păastrează într-un spațiu bine ventilat, departe de lumina directă a soarelui. Se evită complet păstrarea oricărui tip de haină din piele în huse din plastic, deoarece o poate usca până la crăpare sau decolora. Cel mai bine este să cureți produsele din piele la o curățătorie specială, dar pentru a le întreține și menține curate se recomandă îndepărtarea prafului cu un burete. Pentru a-și păstra cât mai bine forma, articolele de îmbrăcăminte din piele sau din piele întoarsă trebuie agățate pe umerașe profilate din lemn sau plastic.
Reguli generale în întreținerea hainelor
- Citește cu atenție etichetele hainelor. Indiferent de țesătură și de recomandările generale, este bine să respecți indicațiile menționate pe etichetă, pentru că pot fi recomandări speciale. De exemplu, în cazul anumitor produse vei întâlni semnul de curățare chimică. Unele stofe nu pot fi spălate la mașină, oricât de delicate ar fi programul și detergentul.
- Nu usca hainele pe surse de căldură, cum sunt caloriferele, deoarece fibra țesăturii poate reacționa la căldură și se va strânge, iar piesa de îmbrăcăminte va deveni mai mică.
- Curăță petele cu produse naturale. Un produs bun pentru scoaterea grăsimilor de pe haine este chiar detergentul de vase. Iar pentru scoaterea petelor de transpirație de pe haine, amestecă două părți oţet alb cu o parte apă caldă. Înmoaie locul pătat în această soluţie şi lasă-l să stea două trei ore, după care spalăi în mod normal.
De asemenea, regulile de întreținere a țesăturilor sunt importante, deoarece te vor ajuta să știi în ce proiecte de croitorie se vor potrivi mai bine. Poți găsi informații utile și în articolul Tipuri diferite de material. Ce este bine să știi despre țesături în proiectele de cusut.
Lasă un răspuns