TOP 10 sfaturi pentru a coase corect lâna la mașina de cusut

TOP 10 sfaturi pentru a coase corect lâna la mașina de cusut

Lâna este sinonimă cu căldura și moliciunea și este folosită în primul rând la confecţionarea articolelor de îmbrăcăminte de iarnă. Dacă este întrebuințată corect, o îmbrăcăminte din lână va rezista foarte mulți ani. Găsirea celui mai bun mod de a trata lâna poate fi puțin dificilă, deoarece lâna este un material oarecum pretențios. Se va micșora și se va deteriora dacă este spălată în mașină.

Lâna este o țesătură naturală cu care poți lucra în proiecte de croitorie, indiferent dacă ești începător sau un profesionist experimentat. Este disponibilă într-o gamă largă de greutăți, amestecuri, culori și modele, ceea ce o face o țesătură excelentă pentru multiple tipuri de confecții. 

Lâna are, totuși, unele particularități, așa că, dacă nu ai mai lucrat cu ea până acum, ține cont de aceste sfaturi și trucuri. Iată așadar ce ar trebui să cunoști atunci când coși lână la mașina de cusut:

  1. Folosește acul potrivit

Un ac cu vârf rotund este de cele mai multe ori cea mai bună opțiune pentru o țesătură de lână. Are un vârf rotunjit care se strecoară cu ușurință prin fibre fără a le prinde sau tăia. Acest lucru este important pentru țesăturile din lână, deoarece acele foarte ascuțite se pot agăța de fibrele de lână foarte texturate. 

Cu toate acestea, uneori sunt necesare ace ascuțite pentru unele tipuri de lână groasă, cum ar fi pâsla, care necesită forță suplimentară pentru a perfora materialul. În toate cazurile, asigurați-vă că începeți fiecare proiect cu un ac nou pentru a minimiza agățarea materialului și tragerea firului.

  1. Coase cu ață de mătase

În general, foarte multe persoane care cos la mașina de cusut, își doresc să potrivească fibra din ața de cusut cu fibra din materialul folosit. Aceasta înseamnă că materialul și ața folosită la cusături vor avea același răspuns la spălare, uscare și uzură ca și restul articolului de îmbrăcăminte.

Însă, ața din lână nu este o opțiune. În schimb, încercați firul de mătase, care are proprietăți similare. Nu este un lucru strict necesar, un fir de bumbac cu poliester va funcționa bine în majoritatea situațiilor.

  1. Ține cont de volumul lânii 

Lâna poate fi foarte voluminoasă, mai ales dacă folosești pâslă sau lână groasă, concepută pentru îmbrăcămintea de exterior. Evită utilizarea tehnicilor de finisare, cum ar fi cusăturile franțuzești, care sunt rigide și incomode. În schimb, optează pentru tehnici de cusut care reduc volumul cusăturilor și le mențin flexibile. Dacă vrei însă să ascunzi marginile nefinisate, luați în considerare folosirea căptușelii pentru articolele de îmbrăcăminte. Acest lucru adaugă, de asemenea, o structură suplimentară, cât și o notă decorativă.

  1. Ține cont că lâna se strânge după spălare

Cea mai cunoscută proprietate a lânii este capacitatea sa de a se micșora. Uneori, acesta este un efect dorit, cum ar fi atunci când ai terminat un proiect tricotat în forma sa finală robustă și aștepți să se micșoreze după spălare. 

Alteori, însă, această micșorare nu este de dorit deoarece schimbă mărimea produsului, mai ales dacă vorbim de o piesă de îmbrăcăminte. Puteți evita o parte din acest lucru cumpărând lână „pregătită pentru cusut” sau spălând lâna înainte de a o coase la mașina de cusut. Țineți cont și că unele țesături de lână se curăță numai chimic, așa că evitați spălarea și uscarea acestora ca țesăturile standard.

  1. Optează pentru tipare de croitorie diferite

Toată lumea a auzit de paltoanele de lână, dar ce zici de o rochie de cocktail șic din lână? Nu toate țesăturile din lână sunt rigide și grele. Există de exemplu crep din lână ușoară care este o țesătură suficient de subțire și moale pentru rochii și fuste cu drapaj elegant, disponibil într-o gamă largă de imprimeuri și culori. 

Spre deosebire de lâna folosită la paltoane, crepul din lână este suficient de ușor încât să poată fi purtat pe tot parcursul anului. O altă opțiune pentru proiecte de lână ușoară sunt țesăturile amestecate, de exemplu lâna cu elastan sau jerse. Acestea vă permit să creați articole mai ușoare cu un aspect de înaltă calitate pe care îl oferă fibrele de lână.

  1. Tricotat sau țesut?

Ca și în cazul altor fibre, țesăturile din lână pot fi tricotate sau țesute, iar proprietățile țesăturii finite vor depinde de tehnica utilizată. Țesăturile tricotate din lână, de exemplu jerse, sunt de obicei moi, fine și elastice. Stofa de lână are un aspect elegant, este foarte călduroasă și rezistentă, dar în același timp elastică și nu se deformează în timp. Hainele din stofă de lână de bună calitate se pot purta ani de-a rândul fără a se deteriora vizibil.

O excepție este lâna fiartă, care este un tricot cu o țesătură robustă, non-stretch, care vine în mai multe tipuri de densități. Lâna fiartă este obținută prin strângerea și presarea fibrelor de lână în apă fierbinte. Țesătura rezultată are o consistență asemănătoare cu fetrul. Este un material plăcut la atingere – nu înțeapă, este călduros și rezistent la vânt și foarte rezistent la uzură. În ultimul timp se folosește frecvent la crearea salopetelor de exterior pentru copii mici. 

  1. Folosește căptușeală 

Lâna poate fi extrem de călduroasă și confortabilă, dar unii consideră că textura ei este prea aspră în contact direct cu pielea. Tocmai de aceea, pentru un tip de lână mai aspră folosită în proiecte tip îmbrăcăminte, căptușeală ajută la rezolvarea acestei probleme și, de asemenea, protejează orice margini brute expuse. 

Astfel, dacă doriți o fibră naturală pentru a căptuși piesele de îmbrăcăminte, mătasea este o alegere excelentă. Opțiunile mai puțin costisitoare pentru căptușeală includ raion și poliester. Pentru o notă distractivă, folosește o căptușeală cu imprimeu pentru a finisa haina în interior, mai ales dacă este vorba de piese vestimentare pentru copii.

  1. Finisează marginile în funcție de tipul de lână

Deoarece fibrele de lână sunt foarte texturate au o rezistență medie spre mare la destrămare. Acest lucru nu este valabil pentru toate țesăturile din lână, în special pentru amestecuri. Țesăturile ușoare sunt mai predispuse să se destrame decât materialele mai groase. Pentru acestea, poți folosi cusătura franțuzească pentru tiv, dar pentru o lână cu densitate medie și mare, încercați tehnici de finisare mai puțin voluminoase. Dacă materialul este foarte dens, puteți chiar să vă lăsați marginile complet nefinisate.

  1. Nu aplica fierul de călcat direct pe lână

Lâna nu reacționează bine la căldura fierului de călcat. Un fier de călcat supraîncălzit poate arde fibrele și acest tip de daună nu se mai poate repara. Asigură-te că setezi lâna pe fierul de călcat și folosești întotdeauna o cârpă între fierul de călcat și bucata de lână pe care urmează să o coși. 

O bucată de material de culoare albă este cea mai bună, deoarece căldura sau aburul pot determina transferul vopselei de pe cârpă în lână. 

  1. Urmează instrucțiunile de îngrijire

Un proiect de croitorie deosebit înseamnă atenție acordată îngrijirii materialului din care produsul finit este confecționat. Unele țesături de lână, în special amestecurile de lână, pot fi spălate acasă. Pentru acestea, utilizați un program special în mașina de spălat, cu apă rece și detergent special. Agățați țesătura curată sau îmbrăcămintea să se usuce la aer. 

Există și țesături de lână care se curăță chimic, fără apă. Asigurați-vă că notați instrucțiunile de îngrijire de pe țesătură atunci când o cumpărați și adăugați o etichetă cu specificații de îngrijire la proiectele finite, mai ales dacă intenționați să le oferiți cadou sau dacă le coaseți pentru a le vinde ulterior.

Share this post

Comment (1)

  • Mariana Reply

    Interesant, bine de știut.
    Ma interesează articolul și as dorii sa stiu ce-mi recomandați, în revista Burda sant și tipare de croitorie, cum pot întra în posesia unor tipare cum sant în alte tari? mulțumesc, aștept un răspuns.

    ianuarie 30, 2022 at 5:20 pm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *