Patchwork, tehnică de cusut din petice ridicată la rang de artă

Patchwork, tehnică de cusut din petice ridicată la rang de artă

Patchwork înseamnă ”peticire”, adică alăturarea unor bucăți mici de material, similare unor petice. Însă, nu vorbim de orice tip de peticire, ci de proiecte pline de creativitate și ingeniozitate, cu un design unic, care pur și simplu aduc culoare și veselie oricărui ambient sau outfit. În general, desenele de patchwork sunt caracterizate prin forme geometrice cusute împreună pentru a forma un proiect mai mare.

Orice dicționar de specialitate ne va spune că patchwork înseamnă o lucrare compusă din piese cusute împreună, în special piese de diferite culori și figuri geometrice. Patchwork-ul este cel mai adesea folosit pentru confecționarea cuverturilor, dar poate fi folosit și pentru confecționarea genților, a pernuțelor decorative, cât și pentru diverse articole vestimentare.

Diferența dintre „patchwork” și „quilting”?

Este una dintre cele mai frecvente întrebări, tocmai de aceea și noi vrem să explicăm de la bun început care este diferența dintre cele două, pentru că la prima vedere par a însemna același lucru. În general, când spunem „patchwork”, vorbim despre primii pași ai procesului de matlasare sau quilting – tăierea, decuparea, presarea și obținerea bucăților pătrate. Patchwork este procesul de a coase bucăți de țesătură împreună pentru a forma blocuri, panouri sau zone mari care pot forma pături, cuverturi sau o mulțime de alte produse obținute din îmbinarea peticelor. Acestea pot dispune de diverse modele, texturi și culori, astfel încât efectul vizual este îndrăzneț și plin de veselie. Majoritatea pieselor sunt tăiate cu precizie și măsurate meticulos, astfel încât piesa finală să fie cât mai exactă și să poată fi folosită într-un proiect de quilting.

Quilting-ul este tehnica care vine după terminarea patchwork-ului. Se referă la formarea obiectului finit, fie că este vorba de o cuvertură, un suport de tacâmuri, o pernă decorativă sau o geantă, astfel încât, odată terminat patchwork-ul, poți adăuga vatelină ca material de umplutură și un alt material ca bază. Toate acestea vor fi cusute împreună și matlasate cu cusături simple sau modele complexe.

Pentru începători poate fi un pic confuz, dar nu este deloc un proces complex odată ce cunoști elementele de bază.

Etape esențiale în tehnica patchwork

Indiferent de proiectul pe care vrei să-l faci, există câteva etape esențiale în procesul de patchwork.

  1. Tăierea peticelor

Înainte de a începe să coși bucățile de material împreună, trebuie să le tai. Există tipare care te vor ghida exact și îți vor spune câte piese să tai, la ce dimensiune și ce material să folosești pentru proiectul tău. Poți folosi un cutter rotativ care te va ajuta să faci tăieturi mai precise și mai drepte decât foarfeca obișnuită, dar nu înseamnă că nu te vei descurca și fără el.

De asemenea, există multe tipuri de rigle de măsurare pentru patchwork care te vor ajuta să măsori materialul corect și să tai liniile super-drepte. Ca în orice proiect de croitorie, regula de bază este să așezi materialul pe un plan drept, de preferat pe o masă mare, apoi așezi rigla de patchwork de-a lungul materialului. Aliniază-l exact acolo unde dorești să tai și ține rigla cu mâna ne-dominantă. Prinde tăietorul rotativ cu mâna dominantă, poziționează-l de-a lungul marginii riglei și pornește dinspre tine punând presiune în jos.

Rezerva de coasere este importantă pentru a calcula corect dimensiunile. Dacă vrei de exemplu un model din pătrate de 10x 10 cm finit, trebuie să le tai de 11.5 x 11.5 cm.

Dacă ai nevoie de accesorii de croitorie pentru patchwork, pe cusutsibrodat.ro vei găsi absolut tot ce ai nevoie, de la cuttere rotative, cuțite patchwork, linii de măsurat si rigle cu gradație metrică, pentru a-ți realiza cât mai bine proiectele de croitorie

  1. Unirea peticelor

Odată ce toate piesele au fost decupate, este timpul să le unești. Bineînțeles că pentru a putea face acest lucru ai nevoie de o mașină de cusut, de un picior presor de ¼ “, care să te ajute să menții o cusătură uniformă în timp ce coși. Nu este obligatoriu într-adevăr, dar este de folos pentru a coase uniform materialul sau cu linii curbe. Precizia este importantă în patchwork, deoarece o cusătură prea largă sau prea îngustă poate cauza probleme mai târziu când vei încerca să aliniezi peticele.

Cel mai bine este să ai un reper pe mașina de cusut – fie gradațiile de lângă picioruș, fie atașezi un limitator magnetic sau cel mai simplu, ai grijă când coși ca marginea materialelor de patchwork să fie perfect aliniată cu marginea piciorușului.

  1. Descălcarea și presarea peticelor

După ce ai cusut fiecare petic al proiectului tău de patchwork, trebuie să descalci rezervele cusăturilor cu fierul de călcat. Descalcă spre materialul mai închis la culoare și ai grijă să fie toate cusăturile descălcate în aceeași direcție. Nu omite acest pas, deoarece presarea cusăturilor te va ajuta să ai cusături exacte și un material plat. Folosește vârful fierului de călcat pentru a deschide cusătura sau apăsă pe partea cu țesătura mai închisă. Este o procedură migăloasă, dar care merită, pentru ca efectul final să fie cel dorit.

Odată cele 3 etape parcurse, dacă vorbim de quilting, urmează matlasarea, cea care ține laolaltă cele 3 straturi (patchwork adică fața, vatelina – stratul din mijloc și dosul cuverturii). Și care pe lângă funcția practică, are și o funcție estetică, pentru că adaugă frumusețe quiltului și pune în valoare materialele folosite.

Elemente esențiale pentru trusa unui începător în patchwork

O mașină de cusut. Este unealta de care orice pasionat de croitorie are nevoie. Am vorbim pe blogul nostru despre mașina de cusut potrivită pentru un începător, dacă ai experiență în domeniu atunci nu rămâne decât să intri pe cusutsibrodat.ro la secțiunea de mașini de cusut și să-ți alegi modelul favorit, în cazul în care ai nevoie de o mașină nouă.

Materiale, multe și diverse. Crearea modelului de patchwork este partea favorită și distractivă pentru cele mai multe persoane. Asigură-te că alegi materiale de bună calitate, care să nu se desprindă sau să se decoloreze la prima spălare, astfel încât proiectele tale de patchwork să fie cât mai profesioniste.

Ață de cusut – Încearcă să folosești ațe de cusut cu același conținut de fibre ca materialul de la patchwork, astfel încât țesăturile de bumbac să fie cusute cu fire de bumbac, cele din poliester cu ațe din poliester etc. La fel ca în cazul materialului, alege cea mai bună calitate pe care o găsești.

Cutter rotativ – În timp ce foarfecele sunt foarte bune pentru bucățile mai mici de material, un cutter rotativ este ideal pentru a tăia perfect țesături mai mari. Un tăietor rotativ bun te ajută să obții margini tăiate perfect și chiar să vă tai prin câteva straturi de material.

Așa că, dacă vă plac culorile, produsele unice și pline de creativitate, dați frâu liber imaginației și scoateți mașina de cusut la lucru și apucați-vă de croit și de patchwork!

 

Share this post

Comment (1)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *