Cum folosești corect un cutter rotativ și ce este bine să știi despre el
Croitoresele și persoanele pasionate de croitorie știu că, pe lângă mașina de cusut, accesoriile de croitorie sunt esențiale pentru ca rezultatul final să fie cel dorit. Un cutter rotativ este utilizat în principal în patchwork, tehnica de cusut din petice, pentru tăierea țesăturii pe o masă specială. Însă, un cutter rotativ se folosește și pentru materiale mai pretențioase cum este mătasea sau catifeaua, pentru o tăiere cât mai dreaptă.
În acest articol, vom povesti despre cum se folosește un cutter rotativ în mod corect, astfel încât rezultatele muncii tale să fie cele dorite. Pentru că în condițiile în care nu folosești corect un cutter rotativ se pot întâmpla două lucruri: fie te poți accidenta, fie poți deteriora sau chiar strica iremediabil anumite țesături. Un cutter rotativ te va ajuta să faci tăieturi precise și rapide, și mult mai drepte decât cu foarfeca obișnuită. Îl poți folosi pentru a tăia un singur strat de material, dar și mai multe straturi deodată.
Cum alegi un cutter rotativ de croitorie
Cutterele rotative arată și funcționează la fel ca și cutterele de pizza. Au o lamă rotundă care se rotește în timp ce taie stratul de material. În general, există cuttere rotative în patru dimensiuni principale. Dimensiunile lamei care sunt disponibile în general sunt 18mm, 28mm, 45mm și 60mm. O lamă de 45 mm este probabil cea mai utilă dacă alegi să ai un singur cutter rotativ în cutia cu accesorii de croitorie. Lama de 45 mm este suficient de mare pentru a putea tăia mai multe straturi de țesătură simultan, dar nu foarte groase. Mânerul ergonomic îți permite să ții cutterul la unghiul perfect, fără a te determina să ții încheietura mâinii într-o poziție incomodă.
Lamele cutterului sunt extrem de ascuțite, mult mai ascuțite decât în cazul foarfecilor, și, prin urmare, ar trebui să cauți întotdeauna un cutter cu un capac de siguranță pentru a preveni rănirea accidentală. Principalii producători de tăietoare rotative sunt Prym, Olfa, Fiskars, Clover, Omnigrid și Truecut. Un cutter rotativ ar trebui să poată tăia cu ușurință șase straturi de țesătură standard. Este foarte important să înlocuiești lamele în mod regulat pentru a evita tăieturile zdrențuite.
Ce este bine să știi când tai cu un cutter rotativ
Dacă îți place tehnica patchwork și plănuiești să lucrezi mai mult în zona de quilting și vrei să-ți achiziționezi un cutter rotativ, trebuie să cumperi și o planșetă auto-vindecătoare. Aceasta înseamnă că suprafața acestei planșete „se reface” după ce ai folosit un tăietor rotativ. Planșele pot avea marcaje colorate diferite astfel încât să măsori și să tai în același timp. În niciun caz nu tăia materialul pe o masă obișnuită din lemn sau pe parchet, pentru că tăieturile vor fi foarte adânci și vei lăsa urme recuperabile.
De asemenea, de mare folos când tai cu un cutter rotativ poate fi și o riglă gradată antiderapantă, pe care să o folosești pentru alinierea și tăierea cât mai precisă. Aceasta te va ajută să previi tăierile greșite și accidentările din cauza alunecării liniei pe material. Dacă nu dispui o riglă gradată antiderapantă, poți folosi discuri din silicon pe care să le lipești sub rigla obișnuită. Spre deosebire de oricare altă linie pe care ai văzut vreodată, rigla gradată pentru patchwork este versiunea unui calculator științific din industria cusutului. Cu ajutorul numerelor și unghiurilor diferite de pe fața riglei, te asiguri că fiecare bucată de material este tăiată corect și se va potrivi perfect proiectului tău.
Unul dintre avantajele cutterului rotativ față de foarfecă este că nu există nicio diferență în ceea ce privește designul pentru dreptaci sau stangaci. Același tip se potrivește tuturor. În plus, veți avea margini drepte și precise, care sunt esențiale pentru rezultate profesionale de calitate în proiectele de cusut și quilting. Folosirea unui cutter rotativ nu este deloc dificilă, impune apăsarea ușoară pe lama rotativă, așa cum menționam anterior, la fel ca și cum ai tăia o felie de pizza.
Cum tai corect cu un cutter rotativ
- Primul pas în tăierea straturilor de material este să obții o margine dreaptă ca punct de plecare. Așază rigla paralelă cu marginea, astfel încât rigla să se așeze pe toată lungimea țesăturii. Aliniază marcajele drepte de pe riglă cu pliul țesăturii.
- Prinde rigla cu degetele pentru a o ține în poziție fixă. Acest lucru asigură și fixarea materialului pentru a evita alunecarea. Ține degetele departe de marginea riglei pentru a evita accidentele.
- Ține bine mânerul cutterului și menține încheietura, mâna și brațul în linie dreaptă. Acest lucru îți va oferi cel mai bun control și presiune posibilă. Cutterul rotativ este excelent pentru cei cu sindrom de tunel carpian, artrită sau alte afecțiuni articulare ale mâinilor.
- Fixează lama cutterului rotativ de marginea riglei. Menține-o dreaptă și în poziție verticală, rulează lama de-a lungul riglei, în timp ce ții degetele departe de margine. Mută mâna pentru a menține presiunea în timp ce tai. Rulează cutterul cu fermitate, astfel încât țesătura să fie tăiată fără înreruperi.
- Încearcă diferite poziții de prindere a cutterului, anumitor persoane de exemplu le place să-și poziționeze degetul pe vârful mânerului, ca un creion, pentru a ghida tăietorul.
- Tăierea cu un cutter este o acțiune de împingere, de jos în sus, deci evită să tai spre tine.
- În general, cel mai bine este să tai în picioare, astfel încât să poți obține o presiune bună și uniformă.
- Citește întotdeauna sfaturile suplimentare de siguranță ale producătorului de la care ai cutterul. Există branduri de cuttere rotative care au caracteristici diferite.
- Pune cutterul într-o zonă sigură pentru a putea verifica materialul tăiat. Mai ales dacă lucreazi acasă și ai copii mici prin preajmă, ține întotdeauna cutterele rotative la distanță de copii, într-un loc unde aceștia să nu aibă acces.
După multe ore de folosire, lama rotativă odată ascuțită se va uza și va avea nevoie de ascuțire. Când aceasta trebuie ascuțită sau înlocuită, vei descoperi că lama va destrăma țesătura și te vei chinui să tai mai multe straturi simultan. În general, lama cutterului rotativ va dura câteva luni bune de utilizare continuă, iar odată ce este tocită, o poți folosi pentru tăierea hârtiei.
Dacă ai nevoie de cuttere rotative sau de oricare alte accesorii de croitorie, te așteptăm pe Cusutsibrodat.ro să-ți alegi materialele pentru proiectele tale creative de croitorie.
Lasă un răspuns