Top 5 pași când vrei să coși la mașină pentru prima dată

Top 5 pași când vrei să coși la mașină pentru prima dată

Ți-ar plăcea să-ți croiești propriile haine sau să le modifici pe cele vechi, dar nu știi de unde să începi? Dacă ai ajuns aici este clar că ai făcut primul pas în direcția dorită, pentru că acest articol îți va fi folositor pentru a începe să coși la mașina de cusut.

Totul poate părea un labirint de informații, atunci când nu știi de unde să începi. Tocmai de aceea, vrem să-ți împărtășim 5 pași utili pentru a-ți da avântul să coși la mașina de cusut pentru prima dată și să prinzi curajul de a începe primul tău proiect de croitorie:

  1. Alege mașina de cusut

Fie că o cumperi, o împrumuți de la o prietenă sau o închiriezi pentru început, va trebui evident să ai o mașină de cusut. Dacă ai luat deja decizia de a-ți cumpăra o mașină de cusut nouă și nu știi de unde să începi, atunci poți citi acest articol despre Cum aleg prima mașină de cusut. Ghidul începătorului în croitorie. Cu siguranță este cea mai bună alegere, deoarece te vei obișnui cu ea, vei învăța cum să o utilizezi și vei putea exersa ori de câte ori dorești.

Pentru început, tot ce ai nevoie este o mașină de cusut care are o cusătură dreaptă (este cusătura clasică pentru majoritatea proiectelor de croitorie) și o cusătură în zig-zag (pentru margini de finisare și surfilat). Se spune că cea mai bună mașină de cusut este cea pe care o ai, pentru că da îți permite să exersezi, așa că nu amâna prea mult decizia și nu transforma alegerea într-un proces stresant.

  1. Creează-ți o mică trusă cu accesorii de bază

Pe lângă o mașină de cusut, vei avea nevoie de câteva accesorii de croitorie. Nu îți face griji dacă nu îți vei putea achiziționa totul dintr-o dată – tot ce vei avea nevoie pentru a începe este o foarfecă de țesături, bolduri, un metru de croitorie, un cutter pentru descusut și tăiat butoniere (e util mai ales că la început cusăturile greșite sunt inevitabile) și bineînțeles ață, mai multe papiote în culori diferite. În plus, te vor ajuta un fier de călat și o masă de călcat, dar bănuim că le ai deja în casă.

  1. Împrietenește-te cu mașina de cusut

Dacă ai ales modelul dorit de mașină de cusut, este chiar în fața ta și tot ce vrei să faci acum este să te apuci de primul proiect de croitorie, fă un mic pas în spate și așteaptă puțin. Înainte de a începe să coși, și suntem convinși că abia aștepți să te apuci, trebuie să știi un lucru: este important să cunoști bine mașina de cusut.

Va trebui să știi cum funcționează aceasta, cum se introduce ața, cum se fac setările de tensiune, cum se schimbă acul, după care să faci câteva teste de bază pe resturi de materiale. Testează cusăturile de care dispune modelul de mașină ales, încearcă mai multe tipuri de materiale și ațe. Foarte important pentru început este să ai manualul de instrucțiuni aproape, pentru a verifica dacă pașii pe care îi faci sunt cei corecți. De asemenea, poți găsi pe internet filmulețe explicative cu setările pentru mașina de cusut (bineînțeles în funcție de modelul pe care îl ai) sau cu diverse cusături.

  1. Alege înțelept primul proiect

Primul proiect de croitorie probabil va fi cel pe care nu-l vei uita niciodată. Va fi un reper pentru tine de care îți vei aduce aminte întotdeauna. Marea întrebare este: Ce vei face mai întâi? Probabil că primul impuls va fi să creezi ceva ce ți-ai dorit de multă vreme, la care visezi dinainte de a-ți lua mașina de cusut. Dar, hai să ne gândim împreună, cât de ușor îți va fi să-l creezi? Cât timp îți va lua să-l duci la capăt?

Din experiență, te sfătuim să alegi ceva ușor de cusut. În acest articol am strâns cele mai simple 5 proiecte pentru începători la mașina de cusut pe care cu siguranță și tu le vei putea face. Nu te complica în a alege ceva dificil de cusut, care îți va genera frustrări și stări de neputință, și care te va face să renunți. Alege tipare de croitorie simple, cumpără materiale colorate, în culorile care îți plac sau cu imprimeuri vesele, și alege țesături ușor de cusut.

Perna decorativă este unul dintre cele mai simple proiecte de croitorie pentru începători. Începe cu o opțiunea fără fermoar – eventual alege un model cu nasturi dar verifică dacă mașina de cusut are piciorușul pentru butoniere – și experimentează cât mai multe materiale cu modele distractive pentru pernuțele din casa ta sau pentru mobila de grădină.

  1. Alege materialele cu atenție

În funcție de tiparul de croitorie vei alege și tipul de material potrivit. Când nu ai experiență cu mașina de cusut, cel mai bine este să începi cu materialele cel mai ușor de cusut la mașină, așa cum este de exemplu bumbacul. Materialele elastice sau mătasea sunt mai pretențioase, deoarece necesită un anumit tip de ac și cusătură. Așadar, recomandarea noastră este să nu începi cu țesături care sunt alunecoase, cum ar fi mătasea, satinul sau catifeaua.

Te poate ajuta să înțelegi mai bine materialele și acest articol: Tipuri diferite de material. Ce este bine să știi despre țesături în proiectele de cusut.

Nu în ultimul rând, avem un sfat pentru tine: Devino un detectiv al croitoriei! Cei mai buni specialiști din orice domeniu, fie că vorbim de croitorie, gastronomie sau grădinărit, sunt persoane foarte curioase, pasionate de cunoaștere. Sigur, poate fi descurajant să nu fi grozav la cusut, la început. Însă, alegând tipare de croitorie ușoare vei învăța treptat și în plus nu vei trăi dezamăgirea. Vei învăța întotdeauna ceva nou, încet dar sigur, astfel încât să poți aplica la următoarele proiecte.

Dar, dacă nu îți iese un lucru, iar această situație este inevitabilă, ține minte că modul cel mai bun de îmbunătățire este să încerci și iar să încerci. Abilitățile în cusut la mașină de dobândesc doar prin exersare.

Adevărul este că oricine poate învăța să coasă la mașina de cusut. Este nevoie de practică pentru a stăpâni elementele de bază ale mașinii de cusut, dar cu timpul, puțină răbdare și echipamentul potrivit, vei fi pe drumul cel bun!

 

 

 

 

 

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *