Mătasea în proiecte de croitorie: Top 10 sfaturi prețioase
Mătasea este o țesătură atât de fină și rafinată, încât este de înțeles de ce este folosită în special pentru confecționarea rochiilor de seară. Această țesătură naturală care este produsă de larvele unor fluturi, larve cunoscute sub numele de viermi de mătase, a fost de-a lungul istoriei apreciată și iubită în special de împărați și regi. În prezent, când ne gândim la un articol din mătase naturală, vorbim automat despre eleganță și rafinament.
Hainele din mătase sunt extrem de apreciate datorită calității țesăturii, care este foarte moale dar în același timp foarte rezistentă – un mix paradoxal. Se spune că mătasea are cea mai mare rezistență la rupere dintre fibrele naturale. Dar, în ciuda acestor avantaje, cusutul mătăsii vine adesea cu partea sa de provocări, pentru că așa cum menționam este un material fin, iar croitoresele cu experiență cere au cusut mătase la mașina de cusut înțeleg exact la ce anume ne referim.
Natura luxoasă a țesăturii în sine este ceea ce face ca lucrul cu mătasea să devină uneori o provocare. Problemele implică de obicei îngrijirea țesăturii, presarea, coaserea, finisarea și utilizarea instrumentelor corecte pentru a preveni deteriorarea țesăturii.
Tocmai de aceea, în acest articol îți spunem care sunt lucrurile pe care este bine să le cunoști când coși mătase la mașina de cusut:
- Pregătește mătasea
Înainte de a începe un proiect de cusut, testează întotdeauna mătasea pentru a vedea cum se comportă materialul după spălare. O soluție simplă ar fi să folosești un șampon pentru bebeluși, după care să speli materialul în apă rece (testează mai întâi o bucată mică). Apoi pune-l la uscat, fără a-l stoarce. Chiar înainte de a fi complet uscat, folosește un fier de călcat cu temperatura adaptată pentru mătase pentru a presa cutele.
- Folosește greutăți și un cutter rotativ
Multe tipuri de mătase sunt ușoare, ceea ce înseamnă că tind să alunece atunci când sunt tăiate. Folosește greutăți de croitorie (washer) pentru a ține țesătura pe masa de lucru și taie materialul cu un tăietor rotativ cu o lamă nouă pentru a obține cele mai bune și mai precise tăieturi. Atât greutățile, cât și cutterul rotativ, împiedică mișcarea țesăturii, astfel încât modelele să fie tăiate cu precizie. Dacă nu ai un tăietor rotativ, cea mai bună opțiune este să folosești foarfece micro-zimțate. Spre deosebire de foarfecele de croitorie obișnuite, lamele zimțate prind și țin totodată țesătura, astfel încât să nu alunece.
Există păreri care susțin că, pentru tăierea bucăților mari de mătase și mai ales dacă aceasta este subțire, este bine să pui hârtie sub ea în timp ce o tai pentru a-i da greutate. Unii sugerează chiar ideea de ”sandwiching”, adică să pui mătasea între două foi de hârtii.
- Testează creioanele de croitorie
Când vine vorba de mătase, un material destul de prețios, este bine să acorzi atenție și creioanelor de croitorie care pot păta mătasea. Unele pete nu vor dispărea complet, așadar cel mai bine ar fi să testezi creioanele înainte de a face marcaje pe material. Acest lucru este valabil și pentru creta de croitorie.
- Evită urmele permanente de la ace și bolduri
Folosiți ace și bolduri potrivite atunci când coși mătase. Acele de gămălie cu cap din sticlă extra-fine sau ultra-fine sunt cele mai bune opțiuni atunci când lucrezi cu mătase, deoarece acestea sunt mai puțin susceptibile să alunece prin țesătură, prevenind orice înțepături nedorite. De asemenea, când coși mătase la mașina de cusut trebuie să folosești acul potrivit. De preferat sunt acele de 60 sau 70 deoarece sunt foarte subțiri, perfect create pentru a coase materiale precum mătase și voal. Tocmai pentru că sunt atât de subțiri nu “perforează” materialul pe care îl coși și lasă doar o gaură mică și fină, fără a afecta țesătura.
- Testează mașina de cusut înainte de a coase
Testează cusăturile mașinii pe o bucată de material de mătase înainte de a coase pe materialul propriu-zis, pentru a verifica tensiunea, calitatea acului și lungimea cusăturii. Pentru cusut mătase subțire delicată, poți testa o lungime a cusăturii de 1,5 – 2. Pentru mătăsurile mai groase, folosește lungimea obișnuită a cusăturii de 2 sau 2,5. Dar, așa cum spuneam, cel mai bine ar fi să faci o probă de test.
- Șterge mașina de cusut înainte de utilizare
Înainte de a coase mătase, bine ar fi să ștergi mașina de cusut pentru a te asigura că nu există praf, urme de ulei sau murdărie. Mătasea este un material prețios, iar dacă vorbim de mătase albă, de exemplu pentru o rochie de mireasă, cu atât mai mult ar trebui să acorzi atenție acestui aspect. De asemenea, chiar dacă ți se pare un gest nesemnificativ ar fi bine să te speli bine pe mâini înainte de a lucra cu mătasea și să eviți să folosești cremă de mâini.
- Previne destrămarea materialului
Țesătura de mătase are tendința de a se destrăma foarte mult. Aceasta înseamnă că trebuie luate toate măsurile pentru a preveni sau reduce destrămarea excesivă de îndată ce piesele modelului sunt tăiate. Dacă ai o mașină de surfilat, este de dorit să surfilezi toate marginile brute ale fiecărei piese din modelul dorit, înainte de a începe asamblarea finală. Dacă nu ai o mașină de surfilat, poți folosi bandă termoadeviză pentru textile. Într-adevăr, acest lucru necesită mult timp, dar merită efortul, întrucât destrămarea poate distruge materialul.
- Calcă mătasea cu atenție
Călcatul țesăturilor de mătase necesită o îngrijire deosebită. Din nou, în funcție de tipul de mătase, se poate folosi abur sau nu. Ideal ar fi să folosești un fier de călcat cu opțiune pentru mătase și să testezi de fiecare dată materialul. Folosește de asemenea o cârpă de presare, o bucată de organza de mătase de exemplu, pentru a proteja țesătura. Natura transparentă a organzei poate preveni orice greșeli de presare nedorite.
- Ai răbdare
Deși este de la sine înțeles acest lucru, cu cât cunoști mai multe despre cusutul mătăsii, cu atât este mai puțin probabil să faci greșeli. Acest lucru înseamnă în primul rând să ai răbdare în a folosi instrumentele și tehnicile de cusut potrivite care vor oferi un produs finit care arată la fel de bine la interior cât și la exterior.
Cusutul unei țesături noi pentru prima dată poate fi o provocare chiar și pentru cele mai experimentate persoane în croitorie, iar mătasea este un material care necesită o îngrijire și o atenție deosebită. Dar, dacă este întrebuințată corect poate produce cele mai spectaculoase rezultate. Mătasea are multe utilizări diferite, așa că, odată ce ți-ai însușit elementele de bază, vei deschide o lume cu totul nouă la crearea de îmbrăcăminte elegantă și accesorii uimitoare de decor pentru casă.
Comments (3)
[…] O rochie de mireasă simplă nu înseamnă că trebuie să fie banală. În cazul unei astfel de rochii, e bine să ții cont de înfrumusețarea anumitor părți ale rochiei. Ai grijă ca ornamentele să se potrivească cu designul rochiei tale de mireasă și să nu strice țesătura. Găsești infomații utile despre mătase în acest articol: Mătasea în proiecte de croitorie: Top 10 sfaturi prețioase. […]
[…] În general, țesăturile din mătase și alte materiale ușoare vor necesita un ac mai mic, cum ar fi un 60 sau 70 pentru o mătase fină sau 80 pentru o mătase cu greutate medie. După ce ai cusut rochia de mătase, depoziteaz-o într-un spațiu aerisit. Mătasea, ca și celelalte materiale naturale, are nevoie de aer. Mai multe trucuri despre cum să lucrezi cu mătasea vei găsi în articolul nostru Mătasea în proiecte de croitorie – Top 10 sfaturi prețioase. […]
Ce sfaturi imi dati pentru o rochie de seara din satinul acesta? https://texland.net/collections/satin