Modele de fuste – 10 idei pentru croitoresele începătoare
Femeilor le-au plăcut dintotdeauna fustele și rochiile, hainele care le pun în evidență feminitatea. Dacă ar fi să-l cităm pe Churchill în spirit de glumă, acesta a spus odată, referindu-se la fuste și discursuri bune, că un discurs este ca o fustă, ar trebui să fie „suficient de lung pentru a acoperi subiectul, dar suficient de scurt pentru a crea interes”
Moda zilelor noastre ne-a arătat că imaginația și creativitatea designerilor este nesfârșită, în magazine existând o mulțime de modele de fuste, de toate lungimile. Fustele sunt un proiect simplu de realizat, în special pentru începătoarele în croitorie. Există o mulțime de modele de fuste grozave pe care le poți realiza singură acasă dacă ai o mașină de cusut.
Dacă și tu îți dorești să confecționezi o fustă la mașina de cusut, îți prezentăm în acest articol 10 modele de fuste fermecătoare. Îți poți crea propria fustă în funcție de materialele pe are le ai la dispoziție, de la fuste elegante din mătase până la fuste casual din denim. Cel mai simplu tipar de fustă este cel drept pe elastic. Însă, există zeci de modele ușor de realizat chiar și când nu ai experiență la cusut, și aici vorbim despre fusta cloș, fusta petrecută, fusta A sau fusta drapată.
În general, pentru a confecționa o fustă ai nevoie de:
- O mașină de cusut. Dacă ai o mașină de cusut este perfect. Dacă îți dorești să-ți achiziționezi una, atunci alege un model adaptat nivelului tău de exeperiență și nevoilor tale. O mașină de cusut casnică este ideală pentru oricine dorește să-și creeze propriile haine, să retușeze sau să confecționeze diverse obiecte de decor precum pernuțele sau lenjeriile de pat. Poți afla mai multe din acest articol: Cum aleg prima mea mașină de cusut.
- Material pentru fustă. Nu orice material se pretează pentru orice model de fustă. Așadar, ia în calcul că pentru o fustă dreaptă se potrivesc mai bine materialele rigide, precum stofa, în timp ce pentru o fustă plisată, mătasea sau vâscoza vor arăta minunat. Lățimea materialului depinde de modelul pe care vrei să-l alegi. Pentru lungime trebuie să te hotărăști cât de lungă vrei să fie fusta, și apoi să adaugi 3 cm pentru tiv și rezerva de coasere din talie.
- Elastic, fermoar sau nasturi. În funcție de sistemul de închidere pe care ți-l dorești vei avea nevoie de fermoar sau nasturi. Dacă alegi să confecționezi o fustă pe elastic vei avea nevoie de o lungime de elastic minimă circumferinței taliei.
- Accesorii de croitorie: Metru de croitorie, foarfece, ață, bolduri.
10 modele de fuste pentru toate gusturile
Cu aceste 10 modele de fuste ușor de cusut, chiar și începătorii în croitorie pot crea cu ușurință o garderobă personalizată care să reprezinte stilul lor unic și personal:
- Fusta A
Fusta A sau A-line cum mai este cunoscută este o fustă perfectă pentru silueta în formă de pară, deoarece marchează talia și acoperă șoldurile, coapsele, fundul. Această fustă este de obicei lungă până la genunchi și formează un triunghi atunci când este așezată plat. Este un tip de fustă ușor de cusut și se potrivește cu majoritatea tipurilor de țesături.
Datorită formei sale evazate, nu are nevoie de fante în lateral sau la spate. Fustele A sunt în general înguste în talie, așadar evidențiază această parte a corpului, apoi se lărgește treptat până în zona genunchilor, uneori chiar la jumătatea gambei.
- Fusta dreaptă
Fusta dreapta clasică este un model format din față, spate și un cordon sau rejansă. Fața și spatele au forma asemănătoare, având linie de croială dreaptă și ajustate pe talia corpului prin câte două pense. În general, acest model de fustă este cel care definește ținuta office, deoarece îl vedem adesea în combinație cu sacoul clasic.
- Fusta asimetrică
Designul acestei fuste se bazează pe liniile asimetrice create de tăietura țesăturii și de diferitele niveluri ale tivurilor. O fustă asimetrică poate fi o fustă scurtă în față și lungă în spate, o fustă în colțuri sau tăiată pe diagonală de-a lungul corpului, cu o parte lungă pe un picior și mai scurtă pe celălalt.
- Fusta plisată
Fusta plisată poate fi de dimensiuni diferite, de la scurtă, mediu sau lungă. Efectul plisat al acestei fuste variază în funcție de mărimea pliurilor. Pliurile cele mai mici care seamănă cu un evantai sunt cele mai atrăgătoare din punct de vedere estetic. Fusta plisată este creată astfel încât pliurile să urmeze un model odată ce s-a decis dimensiunea pliului.
Fustele plisate sunt adesea realizate din țesături sintetice care pot fi presate permanent, astfel încât pliurile să nu se strice atunci când sunt spălate. Nimeni nu își dorește să calce pliurile înapoi după fiecare spălare, nu-i așa?
- Fusta în cloș
Dacă vrei o fustă vaporoasă de vară, atunci o fustă cloș din voal sau in este perfectă, dacă în schimb preferi un stil mai școlăresc atunci poți folosi un material mai plin, precum stofa. Pentru copii, cele mai frumoase sunt din tul sau din bumbac vesel colorat. O astfel de fustă poate fi destul de complicată, dacă ești începătoare în croitorie, de aceea cel mai bine este să apelezi la un tipar de croitorie. Dar, după ce vei înțelege tehnica croielii și secretul îmbinării elementelor, vei putea realiza o fustă cloș foarte ușor. Pentru o fustă în cloș ai nevoie de o cantitate mai mare de material.
- Fustă creion
Fustele creion au devenit emblematice pentru femeile din mediul de afaceri. În general, tivul lor trece de genunchi și ajunge uneori chiar la jumătatea gambei. Dacă nu este realizată din țesătură elastică, în general fusta va avea nevoie de o fantă la spate. Fără o fantă, pot fi foarte greu de mers, mai ales cu o pereche de pantofi cu tocuri înalte. Fustele creion arată foarte bine pe siluetele perfecte, deoarece îmbrățișează destul de fidel forma corpului.
- Fustă lungă
Așa numita fustă gipsy, fusta lungă, fluidă, este ideală pe timpul verii și în momentul în care nu suntem foarte mândre de picioarele noastre. Acest model de fustă necesită o cantitate mare de material și poate fi realizată din mătase, vâscoză, voal, tafta, catifea. Cele din vâscoză, bumbac imprimat, in sau pânză topită sunt ideale pentru vacanțe sau în zilele de caniculă, catifeaua și mătasea merg excelent pentru o fustă elegantă, de ocazie.
- Fusta cu volane
Poate fi scurtă, medie sau lungă, fusta cu volane este la bază o fustă dreaptă. Pentru a obține volanele vei avea nevoie de o lungime mai mare de material, în funcție de cât de pline le vei dori. Pentru a crea volanele vei alege o cusătură cu pasul cel mai rar (poți face acest lucru și de mână), ideea este să lași ața de la ambele capete cât mai lungă pentru a putea trage de ață astfel încât materialul să se încrețească. Fusta cu volane este un model de fustă potrivită persoanelor slabe, cu siluetă androgină, deoarece creează impresia de volum.
- Fusta petrecută
Cunoscută și sub denumirea de fustă parte peste parte, acest model de fustă dreaptă este ajustată pe talie cu ajutorul unui cordon. Poate avea orice lungime și de asemenea este ușor de confecționat din foarte multe tipuri de materiale, de la denim, bumbac, voal, mătase sau stofă.
- Fusta cu peplum
Talia frumos conturată, urmată de peplumul foarte feminin și linia cambrată sunt elemente definitorii ale acestui model de fustă pentru femei. Fusta peplum are în talie un volan mare care conferă posteriorului mai mult volum, conferind un plus de feminitate.
Având în vedere aceste modele de fuste fermecătoare, este ușor de văzut și înțeles de ce o fustă va fi întotdeauna o declarație de modă. Nu există un tipar de fustă mai bun sau mai puțin bun, ci pur și simplu este bine să porți ceea ce ți se potrivește și te face fericită.
Lasă un răspuns