Semnificația culorilor de Crăciun: De ce se poartă Roșu și Verde?

Semnificația culorilor de Crăciun: De ce se poartă Roșu și Verde?

Crăciunul este perioada aceea din an, încărcată emoțional, care aduce bunătate și pace în sufletele noastre, dar este și despre culori strălucitoare, care luminează nopțile lungi de iarnă. Roșul și verdele, în special, sunt două simboluri iconice de Crăciun și care îți pot aduce într-o clipă spiritul sărbătorilor. 

Indiferent de imaginea pe care o ai în minte, culorile de Crăciun simbolice sunt roșu și verde. Nici nu s-ar simți sezonul sărbătorilor de iarnă fără aceste culori. La urma urmei, ce este Crăciunul fără șiruri de luminițe strălucitoare, globuri și decorațiuni de Crăciun, ciorapi, pături pufoase și pulovere de Crăciun? 

Peste tot în lumea de azi, culorile Crăciunului sunt predominant roșu și verde. Dar, cum s-a ajuns de fapt la roșu și verde?

De ce roșu și verde pentru Crăciun?

Multe sărbători au ca și semnătură anumite culori, iar unul dintre motive este că oamenii găsesc simbolistică în ele, până în punctul în care pot evoca anumite sentimente sau amintiri. De exemplu, doar văzând o poinsettia roșie și verde îți vei reaminti de Ajunul Crăciunului și ambientul casei.

Culorile Crăciunului nu au avut întotdeauna aceași semnificație pe care o cunoaștem și astăzi. Roșul și verdele au fost mai întâi legate de o altă sărbătoare: solstițiul de iarnă, istoria bradului de Crăciun având rădăcini în solstițiul de iarnă. Cu secole în urmă, vechii celți credeau că plantele sfinte aduceau frumusețe și noroc în mijlocul iernii. Ca atare, își îmbrăcau în mod regulat casele cu plante nemuritoare, roșii și verzi ca o modalitate de a promova un nou an prosper. 

Ei au folosit ilexul – arbust cu frunze înțepătoare de culoare verde închis, flori mici și albe și fructe roșii – ca un simbol al protecției și prosperității în sărbătorile lor din mijlocul iernii. De-a lungul timpului, obiceiul celtic de a pune ilex, s-a transformat într-un obicei care s-a transmis mai departe. Și astfel, ideea de a împodobi sălile cu culori vesele a devenit o tradiție transmisă din generație în generație, binecunoscută în întreaga lume.

Pe de altă parte, în simbolismul creștin, merele și Copacul Cunoașterii Binelui și Răului reprezintă căderea în păcat al lui Adam. Din moment ce merii erau sterpi în timpul iernii, bisericile aduceau în schimb pini și fixau mere pe ramurile lor pentru a reprezenta Copacul Binelui și a Răului. De-a lungul timpului, oamenii au început să aducă acest obicei în propriile lor case, dezvoltând tradiția copacului de Crăciun și folosind roșu și verde pentru culorile Crăciunului.

Oamenii din epoca victoriană au continuat aceste teme de culoare în cărțile și decorațiunile lor, combinând atât iarna, cât și simbolismul religios. Pe de altă parte, este de la sine înțeles că există oameni peste tot în lume care doresc să-l păstreze pe Hristos în Crăciun, iar pentru ei culorile Crăciunului  au o semnificație religioasă.

În timp ce mulți oameni aleg aceste culori în fiecare an numai din obișnuință și pentru stil, unii creștini cred că nuanțele sunt simbolice pentru coroana cu spini a lui Isus. 

Istoria modernă a culorilor Crăciunului

În lumea modernă, mulți sunt de părere că pentru popularizarea culorilor de Crăciun în America este ”responsabilă” compania Coca-Cola. Publicitatea Coca-Cola de la începutul anilor 1900 prezenta un bunic cu obraji roz, barbă albă și îmbrăcăminte roșie (ținuta sa roșie se potrivește cu nuanța roșie a Coca-Cola) cu accente verzi. 

Anunțurile ilustratorului Sundblom – care l-au arătat pe Moș bând Coca-Cola, oferind cadouri și interacționând cu copiii – au rulat din 1931 până în 1964. Și, deși se spune că au existat mulți ilustratori și caricaturiști care l-au desenat pe Moș Crăciun înainte ca reclamele să ruleze, acestea au fost imaginile care au schimbat modul în care americanii și-au imaginat Crăciunul în ansamblu. 

Posterul publicitar fost atât de popular încât a devenit imaginea implicită a Moșului și a marcat roșu și verde ca și culorile Crăciunului în marketing.

Semnificația culorilor Crăciunului

Culorile Crăciunului sunt roșu și verde, dar nu sunt singurele nuanțe asociate sărbătorii, fiecare având o semnificație specială. Putem ține cont de ele atunci când alegem ornamentele de brad, ținutele sau alte decoruri și aranjamente de Crăciun.

  • Roșu – Această nuanță profundă simbolizează sângele Mântuitorului, persoana a cărei naștere este sărbătorită de Crăciun. Este, de asemenea, asociată cu Moș Crăciun și ținuta sa distinctivă. În general, roșul este adesea folosit pentru a reprezenta dragostea, curajul și romantismul.
  • Verde – Verdele este simbolul renașterii și al tinereții veșnice. Plantele veșnic verzi, cum ar fi vâscul, sunt folosite de Crăciun pentru a reprezenta viața și natura veșnică a lui Hristos. În vremurile păgâne, ele au fost un memento puternic pentru ca natura să continue să crească, chiar și în vremurile reci. Verdele simbolizează adesea banii, norocul și sănătatea de-a lungul sărbătorilor și în noul an. În vremurile de azi, diversele tonalități de verde se extind de la bradul de Craciun, ele aparând adeseori în ghirlandele, ornamentele, cadourile și fețele de masă specifice Crăciunului.
  • Auriu – Aurul strălucitor este o reprezentare a soarelui și a aurei sfințeniei și este folosit de Crăciun pentru a aduce lumină în întuneric. Aurul a fost, de asemenea, unul dintre darurile pe care cei trei înțelepți le-au adus pruncului Isus și este încă un dar popular de sărbători. Folosirea culorii aurii pentru ornamente transmite bogăție, prosperitate și glamour. În decorațiunile de Crăciun, auriul este înlocuit uneori cu argintiul, o culoare care simbolizează bogăția sau anotimpul iarna.
  • Alb Ce poate fi mai reprezentativ pentru Crăciun (cel puțin în emisfera nordică) și culorile Crăciunului decât o pătură de zăpadă albă proaspătă? Albul este un simbol creștin al luminii și slavei. Reprezintă puritatea și triumful binelui asupra răului, două teme puternice de Crăciun. Coloristic, albul este cel care se armonizează cu restul culorilor tradiționale mai închise.
  • Albastru – Este asociat cu Fecioara Maria și hainele albastre bogate în care a fost adesea văzută și pictată. În vremurile medievale, albastru era culoarea roialității, fiind mai scumpă decât auriul.
  • Violet – Este posibil ca această nuanță bogată să nu fie în partea de sus a listei atunci când te gândești la culorile Crăciunului, dar este culoarea principală a Adventului, perioada dinaintea Crăciunului, când creștinii postesc și se pocăiesc în așteptarea nașterii lui Hristos. Violetul simbolizează regalitatea, luxul și o stare de magie.

Se pare că istoria modului în care s-au definit culorile Crăciunului seamănă mult cu sărbătoarea în sine, cu rădăcini în tradiția religioasă, modernizată de marketing și continuată de spiritul Crăciunului, de bucurie și voie bună. Tu cum te pregătești pentru sărbătorile de iarnă? În ce culori vrei să-ți împodobești bradul, casa sau să te îmbraci de Crăciun? Oricum, lasă grijile deoparte și bucură-te alături de familie de magia Crăciunului! 

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *