Croitorie pentru începători: 8 lucruri pe care e bine să le știi când lucrezi cu bumbac
Bumbacul este cel mai comun dintre toate țesăturile, dar care vine cu propriile provocări când este vorba de folosit în proiecte de croitorie. În industria confecțiilor, mai mult de 50% din haine sunt fabricate din fibre de bumbac, deoarece este un material natural care nu creează alergi ale pielii. Printre proprietățile bumbacului se numără țesătura moale, rezistența și durabilitatea, respirabilitatea, reținerea colorantului în proporții foarte mari și puterea de absorbție ridicată.
Pentru un croitor, nu ai cum să stai departe de bumbac. Bluze, rochii, fuste, jachete, pantaloni, cearșafuri, fețe de masă – denumiți o haină și o decorațiune pentru casă și cu siguranță veți găsi că se poate confecționa din bumbac.
Iată așadar ce este bine să știi când lucrezi cu bumbac în proiecte de croitorie:
- Alege un bumbac de calitate
În croitorie, una dintre reguli spune că dacă folosești o țesătură de calitate, jumătatea din proiect este deja realizat, procesul de cusut fiind mult mai ușor, iar aspectul deopotrivă mult mai frumos. Există peste 90 de tipuri de țesături din bumbac disponibile în ziua de azi pentru confecționarea hainelor și a decorațiunilor textile pentru casă.
Cele mai importante lucruri de reținut atunci când cumpărați bumbac sunt numărul firelor și greutatea țesăturii, detalii pe care le aflați de obicei de la producător. De obicei, când este marcat un număr mare de fire, acesta arată că țesătura este de înaltă calitate. O țesătură de bumbac bine țesută este mai bună și se simte moale la atingere.
Există diferite metode pe care croitorii le folosesc când achiziționează bumbac pentru a vedea dacă țesătura este una calitativă. De exemplu, pentru bumbacul imprimat în culori vii, o problemă este decolorarea la spălare. Freacă o cârpă albă umezită peste bumbacul imprimat și observă dacă se curăță culoarea.
Există diferite tipuri de bumbac cu greutate diferită, de la ușoară la medie până la foarte densă, iar fiecare greutate este potrivită pentru a coase lucruri diferite. Cumpărarea bumbacului adecvat depinde de scopul proiectul, de produsul de care ai nevoie.
- Bumbac ușor: muselină, organza de bumbac, satin de bumbac, batist sau voal de bumbac etc.
- Bumbac cu greutate medie: tifon de bumbac, poplin de bumbac, damasc de bumbac, satin, flanelă de bumbac, gabardină, jerseu de bumbac etc.
- Bumbac cu greutate mare: pânza din bumbac, catifea, denim, frotir etc.
De asemenea, poți alege o țesătură de bumbac pentru aspectul și textura sa specială. Unele sunt nervurate, altele au construcții îngrămădite, unele vin cu puncte țesute în ea, altele au o suprafață încrețită.
Dacă te interesează modul în care au fost tratate țesăturile de bumbac și la ce expunere chimică au fost supuse, o alegere sigură este bumbacul organic care este certificat ca fiind ecologic.
- Pregătește bumbacul înainte de coasere
Țesătura de bumbac este de obicei finisată cu mult amidon ceea ce îi dă un aspect mai dens materialului. Înainte de a-l coase, va trebui să îl speli – altfel, după ce îl coși, produsul nou creat se va micșora.
- Alege acul potrivit
În funcție de densitatea bumbacului este important să alegi și tipul de ac potrivit. Acele universale în dimensiunile 80 pot fi utilizate pentru țesături de bumbac cu greutate medie, iar 70 sunt cele mai bune pentru a coase țesături din bumbac subțire. Pentru țesături de bumbac cu greutate mai mare, precum denimul, folosiți ace 90 sau 100. Acul 120 este utilizat pentru țesăturile de bumbac foarte groase. Pentru tricotajele din bumbac folosiți un ac cu bilă pentru un control mai bun și o cusătură netedă.
Mai multe informații foarte utile despre ce tipuri de ace pentru mașina de cusut trebuie să folosești în funcție de material, poți afla din acest articol: Tipuri de ace. Folosești acul potrivit pentru mașina de cusut?
- Optează pentru cea mai bună ață
Le poți folosi pe toate – bumbac, bumbac cu poliester, poliester sau chiar fir de mătase – toate pot fi folosite pentru a coase țesături de bumbac. Pentru un bumbac care nu se întinde, firul de bumbac 100% este de obicei suficient. Dacă țesătura din bumbac are lycra sau dacă este un tricot din bumbac, folosiți fir de poliester sau fir de bumbac cu poliester pentru mai multă rezistență la întindere.
- Cusături și tivuri pentru articole din bumbac
Poți coase bumbacul cu cusăturile drepte obișnuite – setează lungimea cusăturii la 2,0 sau 2,5. 2.5 este bun pentru țesăturile cu greutate medie, dar pentru bumbacul mai fin, folosiți o cusătură mai scurtă, cum ar fi 1.5 sau 2. Pentru un bumbac care se întinde, utilizați o cusătură în zig-zag.
Țesătura de bumbac, de obicei, se destramă, astfel încât finisarea marginilor țesăturii tăiate este absolut necesară pentru un finisaj îngrijit în interiorul articolului cusut. Marginile cusăturii pot fi perfect finisate cu o mașină de surfilat. Pentru țesăturile de bumbac pur sau aproape pur, folosiți o cusătură franceză în interior, astfel încât marginile cusăturii să fie bine închise. O cusătură franceză este o metodă de a crea o cusătura dublă care ascunde marginea neterminată a țesăturii.
Tivul cusut manual este cel mai potrivit pentru țesăturile subțiri din bumbac. Tivul laminat cu bandă termoadezivă funcționează, de asemenea. Pentru bumbacul cu greutate medie se folosește un tiv cusut dublu pliat. Bumbacul arată îngrijit, dacă și tivul este cusut corespunzător.
- Folosește fierul de călcat
Bumbacul este un material care se șifonează ușor, așadar folosirea fierului de călcat este o etapă foarte importantă în coaserea bumbacului. De obicei, te folosești de apăsarea materialului cu degetele, dar un fier de călcat lângă locul unde se află mașina de cusut este întotdeauna de mare ajutor.
Un dezavantaj pe care îl poate observa oricine la articolele de îmbrăcăminte din bumbac este faptul că se șifonează foarte mult – în special bumbacul subțire și mediu. Bumbacul absoarbe multă căldură dacă nu are fibre elastice precum lycra. Dacă există fibre de lycra în țesătura de bumbac conform etichetei de îmbrăcăminte (elastanul / spandexul sunt alte denumiri pentru lycra) sau dacă țesătura pe care o aveți are o anumită întindere, evitați căldura ridicată a fierului de călcat.
- Apelează la decorarea cu broderie
Bumbacul poate fi ușor înfrumusețat cu ajutorul broderiei. Dar, înainte de a broda pe bumbac acesta trebuie prespălat pentru a nu-și modifica dimensiunea ulterior. De asemenea, se folosește o inserție potrivită, mai ales dacă țesătura este subțire sau are lycra adăugată. Pe articole de îmbrăcăminte, locurile obișnuite în care sunt așezate broderii sunt tivurile, buzunarele, gulerele și manșetele.
- Depozitarea și întreținerea țesăturii de bumbac
Țesăturile din bumbac sunt, de obicei, foarte ușor de întreținut. Ele pot fi spălate și uscate într-o mașină de spălat / uscător fără prea multe probleme, cu excepția cazului în care există o mențiune specială, cum ar fi broderia și alte elemente decorative sensibile la temperaturi ridicate sau centrifugare.
Păstrarea culorii bumbacului este de obicei bună, dar unele țesături colorate din bumbac se decolorează, iar altele se estompează rapid. Pentru reținerea culorii, există trucuri de spălat, precum adăugarea de oțet sau sare în apa de spălat.
Evitați uscarea hainelor de bumbac în lumina soarelui pentru o lungă perioadă de timp – acest lucru va preveni decolorarea și estomparea intensității culorii. Amintiți-vă că bumbacul trebuie să fie complet uscat înainte de a fi depozitat în dulapuri închise, mai ales dacă conține amidon – mirosul de bumbac mucegăit este îngrozitor de neplăcut.
Comment (1)
[…] poate fi o sarcină obositoare pentru cei care lucrează la prima lor rochie, nu-i așa? În plus, dacă lucrezi cu bumbac, acesta este un material care poate fi folosit pentru aproape orice model de rochie, rămânând […]