TOP 10 sfaturi pentru a coase ca un profesionist
Dacă vrei să coși ca un profesionist, trebuie să te comporți ca un profesionist. Un croitor bun are ani de experiență și fiecare articol pe care îl creează este rezultatul acestor abilități. Cusutul este interesant, dar poate fi complicat atunci când începi pentru prima dată să coși la mașină.
Totuși, în prezent este mai ușor ca oricând să înveți croitoria deoarece există o mulțime de informații și sfaturi ale croitorilor cu experiență. În acest articol ne-am propus să sintetizăm cele mai importante 10 sfaturi ale croitorilor cu experiență care să te ajute să coși ca un profesionist. Dar, un lucru vrem să-l reții de la bun început: învățarea nu se termină niciodată.
Chiar și cu zeci de ani de experiență, mulți dintre croitorii profesioniști au învățat ceva nou pe măsură ce timpul a trecut și tehnologia a avansat. Aceste câteva sfaturi pe care le vom împărtăși astăzi te pot ajuta să îți îmbunătățiți cusutul:
1. Începe cu mașina de cusut potrivită
În primul rând, trebuie să începi cu mașina de cusut potrivită. Pentru a afla acest lucru trebuie să stabilești motivele pentru care vrei o mașină de cusut (hobby sau afacere) să îți adresezi câteva întrebări: Vrei să coși decorațiuni și lucruri pentru casă? Vrei să faci îmbrăcăminte? Vrei o mașină de cusut mai mult pentru retușuri de croitorie? Sau poate te pasionează broderie sau quilting-ul?
Pentru a înțelege mai bine ce mașină de cusut ți se potrivește cel mai bine, citește acest articol: Cum aleg prima mașină de cusut: Ghidul începătorului în croitorie
2. Reglează lungimea cusăturii
Lungimea cusăturii face o diferență majoră atunci când coși la mașina de cusut. Acest lucru depinde de fapt de materialul pe care îl folosești. Dar, de cele mai multe ori, lungimea scurtă a cusăturii este recomandabilă, deoarece oferă rezistență proiectului de croitorie și va împiedica ruperea. În timp ce cusăturile lungi pot arăta frumos, cusăturile mai scurte sunt ceea ce aleg majoritatea croitoreselor atunci când cos.
O cusătură mai scurtă va oferi o cusătură mai durabilă și previne ruperea cusăturilor. Cusăturile scurte sunt durabile și îngrijite, așa că ori de câte ori este posibil optează pentru acestea. Majoritatea mașinilor de cusut indică lungimea cusăturilor în milimetri, iar pentru foarte mulți croitori, 2,4 milimetri este cea mai bună lungime a cusăturii.
3. Setează corect tensiunea mașinii
Tensiunea firului de ață este adesea trecut cu vederea de începătorii în croitorie. Dar, reglarea tensiunii mașinii la setarea corectă poate influența enorm rezultatul proiectului. Dacă ai observat că ochiurile tale nu ies perfect (ochiuri sărite), acestea sunt fie prea strânse, fie prea slăbite.
Când tensiunea firului de ață este echilibrată, linia cusută arată bine pe ambele părți ale țesăturii, iar cusătura este puternică. Cel mai simplu mod de a detecta tensiunea dezechilibrată este să cauți noduri vizibile sau bucle sau dacă firul superior sau inferior apare pe partea de material greșită. Dacă ai bucle de ață pe față, există o problemă legată de suveică. Dacă însă se fac bucle de ață pe partea din spate, firul superior nu are tensiunea corespunzătoare.
De reținut:
- Când achiziționezi o mașină de cusut nouă, aceasta este, în general, setată la mijloc (aproximativ 5).
- Vei ști dacă tensiunea este greșită când cusăturile sunt prea strânse sau prea slăbite. Dacă este prea strâns, firul strânge materialul în timp ce coși. Când este slăbit, firul de ață creează bucle.
Poți afla mai multe informații utile despre tensiunea mașinii din articolul: Cum setezi corect tensiunea firului la mașina de cusut casnică.
4. Potrivește culorile aței și țesăturii
Culorile firului de ață și ale țesăturii trebuie să fie potrivite corespunzător. Când potrivești culorile, firul nu va fi vizibil. Dar există momente în care potrivirea celor două culori este imposibilă. Pe cât posibil, folosește întotdeauna culoarea firului care se potrivește cât mai bine cu materialul. Cu cât firul se potrivește mai aproape de culoarea țesăturii, cu atât va fi mai puțin vizibil și acesta este efectul pe care îl dorim. Cu excepția cazului în care folosești în mod intenționat un fir contrastant pentru design, ața cusăturilor este acel detaliu pe care nimeni nu ar trebui să îl observe.
Îmbrăcămintea de gimnastică, de exemplu, utilizează intens culori contrastante – oferă un aspect unic. O țesătură albastru deschis poate fi asociată cu fir albastru închis pentru a scoate în evidență cusăturile piesei. Acesta este un element de design care se potrivește doar în unele proiecte, dar nu este un plus pentru toate proiectele.
5. Ai grijă la întoarcerea roții de mână
Când ridici și cobori manual acul, trebuie să rotești doar roata de mână spre tine (spre partea din față a mașinii). După ce rotești roata pentru a ridica acul, trebuie să continui să întorci spre tine pentru a finaliza ciclul și să cobori acul înapoi.
De ce? Rotirea roții de mână în sens greșit poate strica sincronizarea mașinii și poate duce la probleme costisitoare. Singura excepție este atunci când ața se blochează la bobină și poți întoarce puțin în sens invers pentru a ajuta la eliberarea tensiunii.
6. Schimbă acul în mod regulat
Schimbă acul cu fiecare proiect nou sau aproximativ la fiecare 8-10 ore de cusut. Dacă vei coase materiale dificile, va fi nevoie să schimbi acul mai des acul. Te va ajuta să obții o cusătură precisă și te vei bucura de aceleași beneficii pe care le obții când folosești un cuțit bine ascuțit în bucătărie.
De asemenea, schimbă acul pentru a se potrivi cu țesătura și proiectul la care lucrezi pentru cel mai bun rezultat. Asigură-te că verifici acul pe o suprafață plană și nu folosi niciodată un ac îndoit. Acele uzate sau greșite pot distruge țesăturile, pot tăia firul în procesul de coasere și vor duce la rezultate de slabă calitate.
7. Testează cusătura înainte de a coase
Înainte de a începe proiectul, îți recomandăm să faci câteva teste de cusut cu firul de ață, acul, materialul pe care intenționezi să le folosești pentru proiectul de croitorie. De aceea, este o idee bună să comanzi întotdeauna mai multă țesătură decât ai nevoie sau să folosești orice bucată de țesătură rămasă de la proiecte anterioare.
Exersează cusătura dorită pentru a verifica tensiunea firului superior și dacă mașina de cusut funcționează corect. Poți corecta astfel înainte orice problemă, astfel încât proiectul de cusut să fie cel așteptat.
8. Întreține corespunzător mașina de cusut
Care a fost secretul longevității unei mașini de cusut? Răspunsul este întotdeauna același: întreținerea și protejarea ei.
Un croitor cu experiență știe că țesăturile vor lăsa scame și ațe care se pot prinde în mecanismul mașinii. De aceea, de fiecare dată când ai o problemă cu mașina de cusut, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să o cureți, deoarece multe probleme de funcționare sau execuție sunt cauzate de scamele și firele acumulate printre piese. De asemenea, ungerea componentelor cu un lubrifiant special pentru mașina de cusut sau ulei pentru mecanisme fine va ajuta la prevenirea deteriorării pieselor.
Vrei ca mașina de cusut să aibă o viață lungă? 4 pași pentru o întreținere core
9. Folosește acul potrivit
Un ac standard nu este o soluție unică pentru toate proiectele de croitorie. Asigură-te că folosești acul potrivit pentru materialul ales. Acele pentru mașina de cusut sunt de diferite tipuri și dimensiuni, astfel există ace de cusut care se potrivesc mai bine anumitor țesături, de exemplu există ace cu bilă pentru materiale tricotate, există ace pentru materiale elastice sau ace pentru denim, foarte ascuțite și cu tijă puternică.
Și nu uita, când începi un nou proiect de croitorie, întotdeauna folosește un ac nou pentru mașina de cusut. Cel mai simplu, reține acest truc: proiect nou, ac nou. Acele mașinii de cusut nu sunt destinate să fie folosite pentru a coase în mod repetat, iar acest lucru poate cauza ochiuri sărite și cusături inegale.
10. Întărește cusăturile
Există mai multe moduri de a întări cusăturile. Cea mai simplă dintre ele este ca după terminarea cusăturii, să tragi materialul înapoi și să coși. Dar, nu trage de material materialul în lateral sau înspre față, pentru că știftul piciorușului presor se poate deteriora. Dacă mașina de cusut are funcția de inversare (întărire) automată a cusăturilor, folosește acest avantaj deoarece va da rezistență cusăturilor pentru proiectele de croitorie pe care le realizezi.
În concluzie, cusutul înseamnă măiestrie și, pe măsură ce stăpânești toate elementele de bază, vei descoperi că deseori micile detalii și secrete de croitorie pot face ca o piesă realizată de un începător să pară făcută de un profesionist.
Deci, ce părere ai? Sperăm că sfaturile noastre ți-au fost de ajutor și dacă ai nevoie de o mașină de cusut, pe cusutsibrodat.ro vei găsi o gamă variată de modele de mașini de cusut performante precum și accesorii de croitorie pentru ca proiectele tale să arate spectaculos!
Lasă un răspuns